Europas minsta vinskörd på 100 år

Europas minsta vinskörd på 100 år
Europas minsta vinskörd på 100 år

2017 – Kan vara Europas minsta vinskörd på 100 år. Vi kommer att minnas årets vinskörd som den sämsta skörden den senaste århundradet. Extremt väder såsom hagelstormar, frost och torka gör att skörden av vindruvor i år har hamnat på en historiskt låg nivå. Värst drabbat är Italien som backar 25% jämfört med föregående år. Som vinkonsumenter kommer vi i första hand att märka följderna av de dåliga skördarna i höjda priser på vinerna. Vi kan räkna med en hel del prishöjningar under 2018 till följd av detta.

Europa

Om man jämför årets skördar i Europa med ett genomsnitt av de senaste fem åren så ser det ut så här.

  • Frankrike -17%
  • Italien -19%
  • Portugal +4%
  • Spanien -15%
  • Tyskland -11%

USA/Kalifornien

I Kalifornien ser skörden ut att bli av normal storlek. Temperaturerna i september var något lägre än vanligt vilket gjorde att skörden kunde förskjutas med påföljd att druvorna mognade bättre.

Australien

I Australien ökar skörden med 5% jämfört med 2016 och priset på druvorna ökade med 7%. Prisökningen beror till största delen på en fortsatt stabil export till Kina. Nya Zeeland ser däremot ut att tappa.

Sydafrika

I Sydafrika har man stora problem med att tillgodose efterfrågan ett normalt år på grund av stor efterfrågan. I år när efterfrågan är än större på grund av dåliga skördar i bland annat Europa så blir situationen naturligtvis ännu värre. Priserna på sydafrikanska viner ökar från vecka till vecka på grund av bristen på vin.

Argentina

Södra och norra Mendoza drabbades i oktober av en rejäl frostnatt när vinrankorna var mellan knoppning och blomning. Hur detta kommer att påverka skörden 2018 är för tidigt att säga. Goda nyheter är dock att östra Mendoza som producerar stora mängder bulkvin inte drabbades.

Chile

Våren i Chile har än så länge bjudit på omväxlande regn och sol utan någon frost. Prognoserna förutspår en normalstor skörd 2018. Detta till trots fortsätter priserna att öka.

 

Länkar

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*