Ostsufflé – Recepttest ur Vår kokbok

Ostsufflé
Ostsufflé

Jag kunde inte låta bli att prova ett recept i min nya ”Vår kokbok” som kom med posten häromdagen. I samma anda som igår försöker vi hemma hos oss att äta ur kylen och resterna av julmaten. I vår kyl ligger ett antal ostar som gärna får ta slut. Visserligen går det inte åt särskilt mycket ost i suffléerna men all åtgång mottages tacksamt. Här följer alltså ett recept på Ostsufflé – Recepttest ur Vår kokbok 2017.

Enkelt och snabbt

Receptet är tilltalande enkelt och snabbt. Att det är snabbt har sin grund i att det är portionssuffléer i små formar. De behöver inte lika mycket tid i ugnen som sufflé i en stor form. Jag tyckte också att den blev luftig och fin i konsistensen samt höll formen en bra stund efter att det kom ur ugnen. Det är ju inte helt ovanligt att en hög fin ostsufflé säckar ihop så fort man tar den ur ugnen. En gammal god regel är att aldrig öppna ugnsluckan förrän sufflén är klar, för att undvika detta.

Smakligt resultat

Första nedslaget i den nya utgåvan av Vår kokbok föll alltså mycket väl ut. Det var ett bra recept med få ingredienser och en bra arbetsbeskrivning. Resultatet blev smakligt och såg tilltalande ut. Jag ser redan fram emot nästa recepttest.

Ostsufflé - Recepttest ur Vår Kokbok 2017
Ostsufflé – Recepttest ur Vår Kokbok 2017

Ostsufflé ur Vår Kokbok 2017

Ingredienser (4 port, tid ca 30 min, ugn 175°)

  • 100g cheddarost eller annan lagrad hårdost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk majsena
  • 1/2 tsk salt

Gör så här

  1. Smörj 4 höga porslinsformar à ca 2 dl med smör eller olja.
  2. Riv osten fint på ett rivjärn. Separera äggen gulor och vitor.
  3. Rör ihop äggulor, ost, grädde, majsena och salt.
  4. Vispa äggvitorna i en annan bunke till fast skum.
  5. Vänd snabbt ner äggvitan i ostblandningen.
  6. Häll sufflésmeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  7. Sufflén är färdig när äggsmeten har stelnat och höjt sig.
  8. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
  • Servera sufflén direkt med t.ex. blandad sallad och rostat bröd.

Källa: Vår kokbok 2017

 

Länkar:

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*