Torbjörns franska potatissallad med senapsvinägrett

En god fransk potatissallad passar till det mesta som är grillat eller stekt. Den är god till lamm, biff, kyckling, kall rostbiff, lax eller varför inte för sig själv, som den är. Blir det mot förmodan något över så går den att spara i kylen en dag eller två utan problem. Den är också perfekt på en buffé eller i picknickkorgen. Det är alltid bra med rätter som går att förbereda så att man slipper att stå med den när gästerna har kommit.

Vinmässigt så brukar jag låta de övriga tillbehören bestämma. Potatissalladen i sig passar lika bra med vitt, rosé eller rött vin.

 

Fransk potatissallad (6-8 port)

Ingredienser

  • 800g små fasta potatisar
  • 1 medelstor rödlök
  • 100g färska sockerärtor
  • 150g körsbärstomater
  • 3 msk kapris
  • 1 påse (175g) blandad småbladig sallad
  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. (färskpotatis behöver inte skalas).
  2. Låt potatisen svalna.
  3. Dela potatisen i lagom bitar.
  4. Skala och skär löken i tunna klyftor och dela dem.
  5. Skär sockerärtorna diagonalt i tunna stavar.
  6. Dela körsbärstomaterna.
  7. Blanda alltihop i en stor skål och tillsätt kapris och sallad.
  8. Häll över vinägretten och blanda.

Häll vid servering över hela härligheten i en snygg serveringsskål.

 

Senapsvinägrett

  • 1,5 dl Olivolja
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 2 msk Vatten
  • 3 msk Fransk senap
  • 3 msk Skånsk senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • Svartpeppar
  • Salt
  1. Blanda vätskorna och senapen i en bunke.
  2. Lägg i en krossad vitlöksklyfta.
  3. Smaka av med svartpeppar och salt.
  4. Låt dra med vitlöken en halvtimma.
  5. Ta bort vitlöken.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*