Torbjörns hamburgare med Guacamole -Snabbt och gott

Torbjörns hamburgare
Torbjörns hamburgare
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Hamburgaren är en pigg hundraåring. Det var för drygt hundra år sedan som man i USA började sälja hamburgare. Det finns olika teorier om hur traditionen att äta nötfärsbiffar mellan bröd uppkom. De flesta är dock överens om att det var tyska immigranter i USA som ligger bakom. Den första hamburgerbaren i Sverige,  öppnade 1957 i Helsingborg. Sveriges första hamburgerkedja var Max som startades i Gällivare 1968. McDonalds är en amerikansk hamburgerkedja som öppnade sin första hamburgerbar i San Bernardino, Kalifornien, 1940 och den första i Sverige, 1973 i Stockholm.

Mina hamburgare kan smaka helt olika från gång till gång, beroende på tillbehören. Själva hamburgaren brukar inte skilja så mycket i smak eftersom jag oftast kör den basic. Dvs ren nötfärs kryddad med salt och peppar. Hamburgerbröd finns att köpa i många olika varianter. Den här gången valde jag Friscobröd från Korvbrödsbagarn.

Tillbehören däremot kan variera desto mer. Den här gången blev det guacamole, dijonsenap rostad lök och tomat.

Recept -Torbjörns Hamburgare med guaccamole

4st hamburgare

  • 600g nötfärs
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Hamburgerbröd

Guacamole

  • 2 Mogna avocado
  • 1/2 Liten gul lök
  • 1/2 Chili (Spansk peppar)
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 2 tsk pressad limejuice
  • 1 dl Creme fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar,

 

Tillbehör

  • Rostad lök
  • 1 mogen stor tomat – skivas
  • 1 rödlök – skivas tunt
  • Dijonsenap
  • 1 påse blandsallad

 

Gör så här

Guacamole

  1. Dela avokadon, ta ur kärnorna och gröp ur
  2. Lägg fruktköttet i en skål och mosa det lätt med en gaffel
  3. Häll i limejuicen och blanda lätt så oxiderar, (mörknar) inte avokadon.
  4. Finhacka chili och lök och lägg i skålen
  5. Pressa vitlöksklyftan i skålen
  6. tillsätt creme fraiche
  7. Blanda allt i skålen och smaka av med salt och svartpeppar

 

Hamburgare

  1. Forma 4 st hamburgare av nötfärsen. Tryck till dem ganska hård så att de håller ihop.
  2. Lägg dem på en het grill eller i en het stekpanna. Sänk värmen när burgarna har fått färg.
  3. Salta och peppra
  4. Grilla/stek dem som du vill ha dem (Livsmedelsverket rekommenderar att genomsteka hamburgarna)
  5. Rosta bröden lätt på grillen eller i ugnen.
  6. Lägg upp underbrödet och lägg på sallad
  7. Lägg på ett par rejäla skedar guacamole
  8. Lägg på burgaren och stryk på ett lager dijonsenap
  9. Lägg på en skiva tomat och ett par lökringar samt rostad lök
  10. Lägg på överbrödet

 

-Servera hamburgaren som den är eller med pommes frites eller klyftpotatis.

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*