2fänkålshuvud(tunt strimlade) Spara "dillen" till garnering.
4dlarborioris(eller annat risottoris)
1tskfänkålsfrön(fint mortlade)
3vitlöksklyftor(tunt skivade)
1litergrönsaksbuljong
2schalottenlökar(finhackade)
2dltorrt vitt vin
1citron(rivet skal)
1,5dlparmesanost(riven) -riv lite extra till servering
1nypachiliflakes
1msksmör
smör och olivolja till stekning
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Fräs fänkål, fänkålsfrön och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Sänk värmen och krydda med salt och peppar. Låt mjukna under lock.
Koka upp buljong och håll den sjudande.
Fräs schalottenlök och ris i smör/olivolja under omrörning tills det blir glansigt och lite genomskinligt.
Tillsätt vin och låt det koka in. Häll sedan på 1,5-2 dl buljong och sänk värmen. Rör om tills all buljong har kokat in.
Tillsätt fänkålen och mera buljong. Späd med buljong i omgångar och låt det koka in emellan. Fortsätt tills riset är mjukt men har en liten kärna kvar.
Tillsätt en rejäl klick smör, salt peppar citronskal, chiliflakes och parmesanost.
Rör om ordentligt och låt risotton vila en minut eller två.