Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Anteckning
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Skriv ut receptet
Gratinerad rödtunga med chablissås, kantareller och parmesanmos
Måltid:
Fisk, Huvudrätt
Kök:
Svenskt
Sökord:
Gratäng, kantareller, Rödtunga
Servings:
4
Author:
Torbjörns Tips
Ingredienser
Parmesanmos
1
kg
mjölig potatis
gärna King Edward
2-3
dl
mjölk
25
gram
smör
1
ägg
2
msk
olivolja
1,5
dl
finriven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Chablissås
2
dl
chablisvin
(eller annat torrt vitt vin)
1
tärning
fiskbuljong
2
dl
vatten
3
dl
vispgrädde
2
msk
vetemjöl
30
gram
smör
salt och nymalen svartpeppar
Fisk & svamp
800
gram
rödtungsfiléer
(kolla noga efter ben och byxa filéerna vid behov)
0,5
liter
kantareller
smör till stekning
Gör så här
Parmesanmos
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Slå av vattnet av potatisen.
Värm mjölken.
Krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
Klicka i smöret samt salta och peppra lätt.
Tillsätt nästan all mjölk.
Vispa moset i kastrullen med elvispen.
Rör i ägg, olivolja och parmesanost.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd ev med det sista av mjölken om det behövs.
Sätt ugnen på 200°C.
Chablissås
Smält smöret i en kastrull och vispa i vetemjölet.
Vispa i vin, vatten, grädde och smula i buljongtärningen.
Låt koka några minuter.
Fisk & svamp
Kolla rödtungsfiléerna noga efter ben och byxa dem vid behov.
Stek kantarellerna lätt i smör.
Montera gratängen
Salta lätt på rödtungsfiléerna och lägg dem deubbelvikta i en smord ugnsform.
Häll på sås så att det precis täcker fisken.
Spritsa moset utmed kanten på formen (om inte allt går åt så kan du spara det)
Fyll på med sås i mitten och toppa med de stekta kantarellerna.
Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills moset har fått lite färg.
Övrigt
Servera gärna med ett gott chablisvin till.