Att krydda sin egen snaps är en trevlig sysselsättning så här i semestertider. Det är ett hantverk med en lång tradition. Vi har druckit brännvin i Sverige sedan medeltiden och förmodligen har vi kryddat det lika länge. När det gäller att krydda brännvin så finner fantasin inga gränser. Vanligast är dock kryddväxter eller andra växter som vi ofta hittar i vår närhet. Dags att krydda snapsen med johannesört.
Äkta johannesört
Johannesört är en vanlig blomma på ängar och i diken. Det är flerårig växt som blir upp till 70 cm hög och har gula blommor. Den förekommer i flera olika typer och det är den äkta Johannesörten som du skall använda till din snaps. Om du är osäker på om det är johannesört som du har hittat så kan du ta en blomknopp och krossa den mellan fingrarna. Om det är johannesört så kommer du att frigöra en röd olja som ger snapsen dess karakteristiska röda färg. Den fyrkantiga johannesörten som växer på samma ställen som den äkta, har inte fyrkantiga blommor men stjälken har fyra ”ribbor” vilket gör att den ser fyrkantig ut i genomskärning. Den äkta har två ”ribbor” längst stjälken. Båda går utmärkt att använda till snapskryddning.
Hirkum Pirkum
Johannesörtens latinska namn Hypericum perforatum har gett upphov till den folkliga benämningen Hirkum Pirkum, eller bara Pirkum, på brännvin som är kryddat med johannesört.
Dags att krydda snapsen med johannesört -Gör så här
- Plocka, försiktigt utan att klämma dem, ett par deciliter av de utslagna knopparna av äkta johannesört och lägg i en ren burk med lock.
- Tryck till dem försiktigt och häll på brännvin Special, eller annat neutralt brännvin, så att det täcker.
- Låt stå och dra i rumstemperatur i 3-4 dagar.
- Sila av genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
- Späd essensen med brännvin till angenäm styrka och smak.
Johannesört kan ge oönskade interaktioner med läkemedel
Läkemedelsverket varnar för johannesörts oönskade interaktioner med vissa läkemedel.
- Flera recept på kryddat brännvin: Plocka rönnbären till julsnapsen…