Röding är en härlig fisk att grilla eller steka. Den är lätt att hantera och god att äta. En grillad rödingfilé passar ihop med många olika tillbehör. På klassiskt manér med potatis och sås eller lite mera i tiden med en fräsch sallad. Som vanligt funkar eventuella rester jättebra till smörrebröd eller andra matiga mackor.
Odlad eller vildfångad?
Om du är lycklig nog att ha tillgång till vildfångad röding så säger jag grattis. Vi andra, de flesta förmodar jag, får köpa odlad. Den odlade rödingen håller i allmänhet hög kvalitet och är en utmärkt matfisk. Själv brukar jag handla min fisk på fiskbilen som står på torget i Herrljunga varje torsdag. Senast kom den från Island och var kanonfin.
Grillad röding med olivolja salt och svartpeppar
Portioner 2
Ingredienser
- 300 gram rödingfilé med skinn
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Pensla rödingen och krydda den med salt och nymalen svartpeppar.
- Grilla den på hög värme. Först på skinnsidan och vänd sedan. Var försiktigt så att den inte blir torr.