Palak betyder spenat på hindi och paneer är en indisk färskost. Palak Paneer är alltså helt enkelt spenat med paneerost. I det här receptet har jag bytt ut paneer mot halloumi av det enkla skälet att paneer inte fanns min affär. En nästan indisk vegetariskt rätt alltså. Med massor av härliga indiska smaker och färger. Palak Paneer med halloumi-nästan indiskt.
Palak Paneer
Portioner 4
Ingredienser
- 1 st schalottenlök, klyftad
- 2 vitlöksklyftor, i tunna skivor
- 150 gram ingefära, riven
- 2 st tomater, tärnade
- 1,5 msk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 dl vatten
- 2,5 dl havregrädde
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 230 gram kokta röda linser (1 förp)
- 65 gram babyspenat
- 400 gram halloumi
- 1 st lime (pressad juice)
- 4 port svart ris
Instruktioner
- koka det svarta riset enligt instruktionerna på förpackningen. Börja i god tid med riset eftersom det tar en stund. Det gör ingenting om det får vänta under lock.
- Skär halloumin i mindre skivor/bitar och stek den gyllenbrun i lite olivolja. Ställ åt sidan.
- Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära, tomater med garam masala och gurkmeja 3-4 minuter.
- Häll på vatten, havregrädde och tillsätt linserna samt smula i buljongtärningen. Låt det hela sjuda 5-6 minuter och vänd sedan ner spenaten.
- Vänd ner den stekta halloumiosten och smaka av med limejuicen och salt.
- Servera med kokt svart ris.
Anteckning
Drick gärna ett, inte för torrt, vitt vin eller en ljus sval öl till din Palak Paneer.
Jag har utgått från ett lätt modifierat recept på hemkop.se.