Min kompis RJ och hans partner Monica i Alingsås bjuder alltid på väldigt god mat. Ibland har jag funderat på om det bara är när jag och Lena kommer på besök som de bjuder till lite extra. jag börjar dock tro att så inte är fallet. Jag kom över ett par bilder, jag säger inte hur, av vad de äter till vardags, och bilderna talar sitt tydliga språk. De äter lika gott oavsett om vi är där eller ej. Det kan man ju se på två sätt. Den positiva analysen är att de alltid ligger på topp och ständigt håller lika hög klass. Det skulle innebära att de säkert vill bjuda till lite extra när hustrun och jag dyker upp men att det inte går eftersom de redan ligger på max. Den andra analysen är att de bjuder oss på vardagsmat när vi kommer. Är glaset halvtomt eller halvfullt. Hur man än väljer att se det så är ändå slutsatsen densamma. Det bjuds alltid på kanonkäk hos RJ & Partner. I Alingsås är det lördag hela veckan…
Alingsås potatisstaden
Potatisen revolutionerade mathållningen när den blev populär på 1800-talet. Jonas Alströmer från Alingsås nämns ofta som den som införde potatisen i Sverige. Det är inte helt sant eftersom den förmodligen kom hit med hemvändande soldater under trettioåriga kriget. Att Alströmer var viktig för potatisens popularitet råder det dock inget tvivel om. Potatisen fick sitt stora genombrott när man upptäckte att man kunde göra brännvin på den och spara spannmålet till brödbakning. Eva de la Gardie framförde detta redan 1748, vilket bidrog till att hon som första kvinna valdes in i Kungliga vetenskapsakademien.
214 sorters potatis
Ett fint porträtt av potatisen som kulturväxt kan man se i svt:s dokumentärfilm om Hanna Biljer.
Sommarsallad från Alingsås -utan potatis
I potatisstaden Alingsås skulle man ju kunna tro att potatis är ett måste i alla rätter. Så är inte fallet. RJ:s och Monicas sommarsallad nedan innehåller inte en gnutta potatis och har ändå fått namnet ”Sommarsallad från Alingsås”.
Ingredienser
Jag har ingen aning om mängden av respektive ingrediens då det är uppgifter som min källa inte har lyckats få fram. Med hjälp av ingredienslistan och bilden som underlag så kommer du säkert att lyckas bra ändå. Det har sina positiva sidor att inte veta hur mycket av varje ingrediens det skall vara eftersom du då kan ta lite mera av det som du tycker mest om, och ändå ha följt receptet.
- Avocado
- Vattenmelon
- Fetaost
- Ruccola
- Mynta
- Svarta oliver
- Röd paprika
- Rödlök
- Olivolja
- Champagnervinäger
- Svartpeppar, och salt
- Grillad haloumi som sidekick