En härlig sommarsallad som är en hybrid mellan caesarsallad och BLT-sandwich. Caesarsalladen sägs ha skapats av Caesar Cardini på 1920-talet och finns idag i en mängd varianter med olika ingredienser. Romansallad och brödkrutonger är basen sedan kan den innehålla bacon eller kyckling eller både och. Lök, tomat och dressing är också vanliga ingredienser. En BLT-sandwich består av stekta brödskivor, romansallad, bacon tomat och majonnäs. Ganska lika med andra ord. Om inte som syskon så i alla fall kusiner. Att då göra en hybridrätt av dem ligger ju nära till hands. Det var precis vad mästerkocken Tommy Myllymäki gjorde i köket.se vilket insprirerade mig till BLT-Sallad med strimlad ryggbiff -härlig sommarmat.
BLT-Sallad med strimlad ryggbiff
Portioner 4
Ingredienser
- 400 gram ryggbiff i skivor
- 100 gram bacon
- 0,5 baguette skivad
- 1 silverlök tunt skivad
- 1,5 romansalladhuvud grovstrimlad
- 3 tomater skivade
- 2 dl majonnäs
- 2 dl finriven parmesanost
- 0,5 citron
- olivolja och smör till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Rosta baguetteskivorna med några droppar olivolja på bakplåtspapper i ugnen i 200°C.
- Stek baconet varsamt.
- Blanda den skivade silverlöken med olivolja, nypressad citronjuice och salt.
- Krydda ryggbiffen med salt och nymalen svartpeppar och stek dem ca 2 minuter på var sida på hög värme till innertemperatur ca 54°C. Låt dem sedan vila.
- Dela baguetteskivorna i grova bitar och strimla ryggbiffen i lagom tunna skivor. (0,5 cm)
- Börja med sallad i botten och varva alla ingredienserna i två lager. Krydda med salt och nymalen svartpeppar mellan lagren.
- Servera omedelbart med ett gott rosévin eller en sval öl till.