Majonnäs -en bra kompis i köket

Majonnäs -en bra kompis i köket
Majonnäs -en bra kompis i köket

Majonnäs är inte bara något som man klämmer ur en tub eller skedar ur en burk. Det är så mycket mer. Särskilt om du gör den själv. För att börja i från början så är majonnäs en emulsion. Det vill säga en blandning mellan två vätskor som normalt sett inte blandar sig så lätt. I det här fallet äggula och matolja. Majonnäs har flerhundraåriga anor och det finns flera teorier om dess ursprung men Frankrike förekommer i de flesta. Majonnäs -en bra kompis i köket.

Att slå en sås

Det heter ju att man slår en sås men det är inte så våldsamt som det låter. Att slå, i det här fallet, innebär att blanda eller vispa kraftigt. Antingen för hand, som jag föredrar, eller med en mixer. Slå din egen majonnäs. Det är busenkelt och smakar bra mycket bättre än köpemajonnäser.

Majonnäs ingår i många såser

Förutom att majonnäsen är mycket användbar som den är så ingår den också som bas i många andra såser. Remouladsås, tartarsås, Rhode islandsås och aioli är bara några exempel.

Smaksatt majonnäs

Att smaksätta majonnäsen på olika sätt är ett vanligt sätt att anpassa den till sammanhanget som det skall användas i. Dillmajonnäs till fisken, örtmajonnäs till grillat, vitlöksmajonnäs, (aioli), till skaldjuren eller bouillabaissen, tryffelmajonnäs eller senapsmajonnäs till hamburgare och bookmaker sandwich. Det är egentligen bara fantasin och smaklökarna som sätter gränsen.

Majonnäs -en bra kompis i köket

Majonnäs -en bra kompis i köket
Skriv ut receptet

Torbjörns Majonnäs -grundrecept

Måltid: Dressing, Majonnäs, Sås
Kök: Frankrike
Sökord: majo, majonnäs, Rapsmajonnäs, senapsmajonnäs
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 msk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl solrosolja eller annan neutral olja
  • 1 krm salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Skilj av äggulorna i en bunke.
    Torbjörns majo - äggulor
  • Vispa ihop äggulorna med fransk senap, vitvinsvinäger, salt och några drag från vitpepparkvarnen.
    Torbjörns majo - vispa
  • Vispa i oljan lite i taget under ständig vispning.
    Majonnäs -en bra kompis i köket
  • Ställ in den i kylskåpet tills du skall ha den.
    Torbjörns majo -klar

Övrigt

Hållbarhet ca en vecka i kylskåp.

Olika majonnässåser

Recept med majonnäs

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Friterade potatisskal med västerbottensmajo -försvinnande gott -
  2. Majonnäs utan tillsatser -på bara fem minuter -

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*