Site icon

Frasvåfflor -gott för både gammal och ung

Frasvåfflor -gott för både gammal och ung

Frasvåfflor -gott för både gammal och ung

Nygräddade frasvåfflor med jordgubbssylt är barnsligt gott. Det är lätt att baka och går hem både hos gammal och ung. Vad man vill ha på våfflorna är en smaksak. När jag var barn hade vi ibland grädde och sylt och ibland strösocker eller smör, eller både och. Ibland ringlade vi även sirap över både det ena och det andra som t.ex. våfflor, plättar och rågflingegröt. Sött och gott var det. Min morfar tillbringade 10 år i Minnesota och Iowa som ung och jag gissar att han tog med sig sirapsvanan hem. Fast egentligen borde det nog ha varit lönnsirap för det var säkert det som han hade på gröten over there. Jag provade därför med lite lönnsirap(maple syrup), på våfflorna häromdagen och det var inte så dumt men jag föredrar nog vanlig svensk ljus sirap istället. Frasvåfflor -gott för både gammal och ung.

Mitt nya smarta våffeljärn

För några veckor sedan fick jag för mig att jag skulle göra våfflor. Jag plockade fram ingredienserna men när jag skulle ta fram våffeljärnet så hittade jag det inte. Jag letade överallt. På alla möjliga och omöjliga ställen men utan framgång. Ett svagt minne började då smyga sig fram ur gömmorna längst bak i skallen. Jag slängde nog det gamla våffeljärnet eftersom det var trasigt. Så måste det ha varit. Det fick bli ett nytt våffeljärn med moderna finesser istället. Eller ja, moderna för mig i alla fall eftersom det gamla våffeljärnet verkligen var gammalt. Det nya våffeljärnet har en konkav underlagg vilket gör det lättare att hälla i smeten utan att spilla. Det följde även med en skopa vilket kan verka lite löjligt men som faktisk är riktigt bra eftersom det är lätt att dosera rätt mängd smet så att det inte rinner över när man stänger våffeljärnet. Våffeljärnet har en grön och en röd lampa. De betyder inte högervåfflor och vänstervåfflor utan den röda lyser när våfflan inte är färdig och den gröna när våfflan är färdig. Smart vad? Dessutom ger järnet ifrån sig ett pip när våfflan är klar och den gröna lampan har tänts. Det kan verka lite överjobbat men är praktiskt när man sitter och äter medan våffeljärnet jobbar på. Så man inte bränner våfflorna.

Frasvåfflor -gott för både gammal och ung
Skriv ut

Frasvåfflor

Måltid Kvällsmat
Kök Svenskt
Keyword Våfflor
Portioner 10 st
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 3 dl iskallt kolsyrat vatten

Instruktioner

  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Häll mjöl i en bunke och vispa ner mjölken, lite i taget tills smeten är slät.
  • Rör i ägg, bakpulver, salt, socker, vatten och smör.
  • Låt smeten stå 10 minuter.
  • Värm våffeljärnet och pensla eventuellt med smör före den första våfflan.
  • Grädda våfflorna.

Anteckning

Servera med valfria tillbehör såsom sylt och grädde, lönnsirap eller strösocker.

 

Exit mobile version