Det är enkelt att göra saft på rallarrosor. Det är bara att ge sig ut och plocka fräscha utslagna blommor och sedan åka hem och göra saften. Det finns många recept på rallarrossaft men min fru Lena brukar göra så här. Lenas Rallarrossaft -kärt barn har många namn.
Rallarros, mjökört eller mjölke är de vanligaste namnen på den invasiva växten Chamerion angustifolium. Den trivs bäst på röjda marker, gärna där det har brunnit. Namnet rallarros har den fått av att den gärna växte på järnvägsvallarna och följde rallarna när järnvägen byggdes ut. Den växer i norra halvklotets tempererade delar och har använts till bl.a. te i Ryssland. Den har en hög halt av C-vitamin och räknas som en viktig vildväxt i överlevnadssitationer.
Ingredienser Lenas Rallarrossaft
- 20 st rallarrosor (blomställningarna)
- 1,5 kg strösocker
- 2 st citroner, skivade
- 50 g citronsyra
- 2 liter hett vatten (ej kokande)
Gör så här
- Lägg rallarrosorna i en hink eller i en stor kastrull.
- Tillsätt socker, citroner, citronsyra.
- Häll på 2 liter hett men inte kokande vatten.
- Rör tills sockret har löst sig.
- Förvara svalt i 5-6 dagar.
- Sila av och häll på väl rengjorda flaskor.
Saften står sig cirka 2-3 veckor i kylen men går även att frysa.
Rallarrossaft i vardande
Rallarrossaft i hink