Piemonte är mest känt för sina röda viner. I Barolo och Barbaresco som är de mest namnkunniga i regionen görs det viner på den blå druvan Nebbiolo. Men det är faktiskt Barbera som är den mest odlade druvsorten i regionen. Barbera från Asti och Alba har du säkert hört talas om. I Piemonte förekommer endast klassificeringarna DOC och DOCG vilken understryker den höga klassen på vinerna. Här produceras alltså mest röda viner men även en del vitt på bla annat druvan Arneis och naturligtvis det mousserande muscatvinet Asti. Vinproducenten Fontanafredda är en av de stora i Piemonte och jag provade häromdagen deras Marin Langhe Bianco som man skulle kunna kalla en Riesling på italienska.
Riesling på Italienska
Riesling är ju mest känd från vinländerna norr om Alperna men den odlas även på sina håll även i Italien. Blandningen med den lokala druvan Nascetta gör att vinet får en smakprofil som mycket väl skulle kunna kallas Riesling på Italienska.
Fontanafredda Marin Langhe Bianco
Ingredienser
- årgång: 2016
- druvor: 50% Riesling, 50% Nascetta
- pris: 129 kr
- artnr: 2287
- volym: 750 ml
- förslutning: Naturkork
- alkoholhalt: 13,5%
- Sockerhalt: 0,57 gram/liter
- Lagring: Ett par månader på jästfällningen samt två år på butelj
- ursprung: Italien, Piemonte, Langhe
- producent: Fontanafredda
- importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Instruktioner
Utseende
- Klart gul färg.
Doft
- Tydlig rieslington tillsammans med citrus, äpple, aprikoshjärtan och en grön buskig doft samt en aning örtkryddor.
Smak
- Medelfylligt, en aning oljigt och örtig.
Passar till
- Lagade fiskrätter, kyckling, ljusa kötträtter, kittostar och matiga sallader.