Köp en pizzasten. Den kommer att lyfta dina pizzor till en ny nivå. Pizzorna bakas bättre underifrån, blir krispigare och mera genombakta. Pizzastenar finns i många utföranden och prisklasser men det tänker jag inte ge mig in på. Det går även att använda en pizzasten på grillen och det återkommer jag till längre fram. Rubriken ”Pizzasten -ett måste för pizzaälskare” är ingen överdrift.
Pizza på pizzasten i ugnen
Lägg den kalla pizzastenen i ugnen och sätt på ugnen på 230 grader. Förbered pizzan som du brukar och lägg den på pizzastenen. Jag brukar sätta en timer på fem minuter för att sedan kolla den men en minuts mellanrum tills den är klar. Hur lång tid det tar är beroende på bl.a. hur tjock degen är, vilken ost och vilket pålägg du använder. Det brukar ta mellan 8-10 minuter. Gör du pizzan på förbakad bottnen så går det lite fortare.
Min favoritpizza
Pizza med fänkålssalami, paprika och rödlök
Ingredienser
- 1 förbakad pizzabotten/egen pizzadeg
- 2 dl pizzasås
- 2-3 dl riven ost
Valfritt pizzapålägg
- skinka eller salami
- skivade champinjoner
- finklyftad rödlök
Instruktioner
- Sätt ugnen på 230 grader. Använd gärna pizzasten om du har.
- (Kavla ut degen om du inte använder en färdig pizzabotten)
- Bred ut pizzasåsen på pizzabottnen.
- Strö över riven ost.
- Lägg på valfritt pålägg. tex skinka, champinjoner, rödlök, paprika...
- Toppa gärna med lite smakrik ost typ Västerbottens eller grönmögelost...
- Grädda i 7-8 minuter.