Herrljunga Musteri som drivs och ägs av Herrljunga Cider återupplivade i höstas traditionen med att producera äppelmust. Nu kompletterar man satsningen med en ny pressningslinje för att kunna kallpressa citrusfrukter, äpplen, päron, rödbeta, kål, spenat, chili och ingefära. Juicerna som pressas på beställning tappas på pantflaska och kommer att levereras direkt till de lokala kunderna från en egen distributionsbil. Eftersom juicen är kallpressad och helt obehandlad finns alla vitaminer, mineraler och smaker kvar. ”Den är helt enkel gôrgod!” säger man på Herrljunga musteri. Att Herrljunga Musteri lanserar kallpressad juice ligger helt i tiden. Det är däremot ingen nyhet för företaget eftersom man pressade fruktjuice redan på 1950-talet.
Personlig reflektion
Jag minns när jag var barn på sextiotalet och pappa lämnade äpplen för mustning till Herrljunga Saft & Vinfabrik som företaget hette då. Som betalning för äpplena fick vi äppelmust som var riktigt gott och lyxigt att dricka. Pappa tyckte att den var för stark och spädde den gärna med vatten men jag gillade den som den var.