Det är glädjande att kunna konstatera att det finns plats för högklassig lokal gastronomi i vår globaliserade tillvaro där sparrisen ofta är från Chile, tomaterna från Spanien, lammet från Nya Zeeland och biffen från Uruguay. På Hvita Hjorten är det sällan långt till råvarorna. Grönsaker och örter kommer oftast från slottsträdgården hundratalet meter från restaurangen. Fisken kommer från Vänern som ligger ännu närmare och dovhjorten från Kinnekulle som höjer sig på andra sidan Kinneviken. Hvita Hjorten har fokus på närproducerat.
Hvita Hjorten har fokus på närproducerat
Restaurang Hvita Hjorten som drivs av Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm är inrymd i Victoriahuset -Naturum Vänerskärgården. Det är en speciell byggnad som kombinerar Naturum-Restaurang-Hotel och som ligger något hundratal meter från det ståtliga Läckö slott. I anslutning till slottet ligger lilla slottsträdgården som levererar mycket gott till Hvita Hjorten. Menyn läser man på en griffeltavla som är lätt att ändra efter säsong och tillgång på råvaror.
Vänerlöjrom till förrätt
Till förrätt valde vi Vänerlöjrom med örter. Den ackompanjerades på ett tonsäkert sätt av ett glas Qvänum salviaöl.
Dovhjort & lax
Vi valde två olika varmrätter. Dovhjort & mangold samt lax & skärböna. Båda rätterna höll toppklass och åts upp till sista såsdroppen. Att dricka till hjorten bjöds Rosso de Camúl Riserva, en Cabernet Sauvignon/Pinot Noir från Veneto i nordöstra Italien. Laxen fick följe av Baby Bandito Chenin Blanc från Sydafrika.
Blåbär & salvia
Kungspäronglass med blåbär och salvia fick avsluta måltiden tillsammans med ett glas Eiswein från Österrike. För den som undrar så kallas päronen kungspäron på grund av att trädet planterades av kung Carl XVI Gustaf.
Salvia
Salvia från slottsträdgården var en genomgående krydda i måltiden och den spelade olika roller i rätterna. Ibland lite i skymundan och ibland i huvudrollen.
- Tidigare blogginlägg: Restaurang Hvita Hjorten -Ekologiskt i toppklass på Läckö