Restaurang Hvita Hjorten -Ekologiskt i toppklass på Läckö

Restaurang Hvita Hjorten -Ekologiskt i toppklass på Läckö
Krögaren och kocken Stefan Söderholm. / Foto: Torbjörn Palmberg/Nils Axelsson

Hvita Hjorten ligger i Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset, längst ut på Kållandsö i Vänern. Byggnaden är väl införlivad i omgivningarna och ligger bara ett par hundra meter från Läckö slott. Namnet Hvita Hjorten har anor från 1600-talet och Sveriges stormaktstid då Magnus Gabriel de la Gardie huserade på Läckö slott. Viktoriahuset var en symbolisk gåva till Kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag 2007 och stod klart för invigning 2013. Fasaden som är inspirerad av Vänerns vassruggar och drivved ritades av White arkitekter i Göteborg.

33 Naturum från Falsterbo till Abisko

Naturum är i dagsläget 33 anläggningar som finns över hela Sverige med syfte att vara en port till naturen, som skall vara öppen för alla. De drivs av Länsstyrelser, kommuner eller stiftelser, är byggda i samspel med naturen och hyser bland annat utställningar, konferenslokaler, restauranger och som i Victoriahuset även ett hotell.

Restaurang Hvita Hjorten

Smakfullt integrerad i Victoriahuset ligger Restaurang Hvita Hjorten. Här har man tagit steget fullt ut och serverar mat på lokala råvaror från både land och sjö. Något utöver det vanliga är lilla slottsträdgården, på Läckö slott, där man hämtar en stor del av grönsakerna till restarangen.

Ekologiskt i toppklass

Hvita Hjorten - Sommelier Linda Trossvik
Hvita Hjorten – Sommelier Linda Trossvik

Krögarparet Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm serverar lokalproducerad mat i toppklass. Griffelmenyn erbjöd en trerätters meny med alternativa huvudrätter. Maten håller högsta klass och det känns befriande att kunna äta en måltid i toppklass i en, förlåt ordvitsen, kravlös kravmärkt avslappnad miljö. Här är du lika välkommen oavsett om du är klädd i shorts eller balklänning. Gastronomisk njutning för alla alltså.

Coppa & blomkål

Coppa är smakrikt, saltat och lufttorkat kött på fläskkarré. Grisen är en korsning mellan Linderödssvin och Yorkshire och kommer från Joacim Holgersson på Bramley´s äppelgård. Det har marinerats i nebbiolovin från Piemonte och salt samt hängt i taket i tre månader för att sedan mogna i kyl. Coppan serverades med picklad blomkål och shisoblad från Lilla Labäck. Det hela toppades med ostronört som till smaken påminner väldigt mycket om ostron.

Gös & cikoria

Lokalt fiskad vänergös, perfekt tillagad, toppad med en mousseline på gös och grädde. Den serverades med crème double och sockertoppscikoria från slottsträdgården samt vaxbönor från Lilla Labäck.

Gräddfil & bär

Glass gjord på gräddfil serverad med italiensk maräng, blåbär och smultron från Lilla Labäck samt ”rostad” vit choklad.

Väl valda drycker

Sommelier Linda Trossvik serverade väl valda viner till alla rätterna. Självklart var även vinerna ekologiska och passade perfekt till maten.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*