Favorit i repris
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Lammrostbiff är kanske den bästa styckningsdetaljen jag vet. Om man sedan kombinerar den med rödbetor, polkabetor, schalottenlök och blomkål så blir det helt fantastiska dofter och smaker.
-Jag bryner lammrostbiffen och låter den sedan gå färdigt i ugnen till 54°.
Underskattade betor
Rödbetor och polkabetor är underskattade storheter. Det är hållbara råvaror som ger härliga smaker och en god mättnadskänsla. När jag var barn så åt vi rödbetor som primörer, kokta med smör, och som inlagda till Janssons frestelse eller pytt i panna.
Blomkål är hur gott som helst
Blomkål är också det en fantastisk råvara. Den håller sig veckovis i kylen eller i källaren och har många användningsområden. Skiva den tunt i sallader, gratinera den med ost i ugnen eller som i det här fallet; rosta den tillsammans med betorna.
Receptet är inspirerat av ett recept på allommat.se som du hittar här: Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm.
Recept – Lammrostbiff med rostade betor, blomkål och fetaostcreme
Ingredienser (4 port)
- 500-600 gram Lammrostbiff
- 3-4 vitlöksklyftor
- några kvistar färsk rosmarin
- smör att steka i
- salt och nymalen svartpeppar
- 5 schalottenlökar
- 5 rödbetor
- 5 polkabetor
- 10 blomkålsbuketter
- 0,5 dl kapris
- 1 dl hackad persilja
- 1 msk vivinsvinäger
- 2 salladslökar
- Rapsolja
- Salt och nymalen svartpeppar
- 0,5 dl crème fraiche
- 150 gram fetaost
- några kvistar färsk rosmarin
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Bryn rostbiffen i smör i en stekpanna tillsammans med krossade vitlökklyftor och några rosmarinskvistar. Skala och halvera schalottenlöken. Skrubba eller skala betorna i kallt vatten och, beroende på storlek, halvera eller klyfta dem.
Blanda betor och lök med 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. - Häll betor, lök och blomkål i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Låt rödbetorna ligga för sig så att de inte färgar av sig för mycket. Sätt in i ugnen.
- Lägg de brynta rostbiffarna i en ugnsfast form och låt dem gå till 54° innertemperatur. Det tar ca 10-15 minuter.
- Tillaga både betorna och rostbiffen bredvid varandra mitt i ugnen tills rostbiffarna är klara. Ta då ut dem och låt dem vila i minst 10 minuter.
- Höj ugnsvärmen till 225° och rosta betor, lök och blomkål tills de är färdiga. Känn efter med en sticka.
- Hacka och blanda kapris samt persilja med 3-4 msk olja, 1 msk vitvinsvinäger, lite salt och nymalen svartpeppar.
- Blanda kaprisdressingen med med betorna, blomkålen och löken medan de fortfarande är varma. Strimla salladslöken och strö den över.
- Mixa fetaost och crème fraiche med en mixerstav.
- Skär upp köttet och servera med betor och getostkräm. Garnera med färsk rosmarin.
Dryckestips
Den här rätten har rustika och jordiga smaker vilket gör att ett inte alltför fruktdrivet vin passar bäst. Själv drack jag Cerisaie som kommer från Anjou nära Loires mynning i västra Frankrike. En hyfsat mogen Pinot Noir eller en god smakrik öl är också bra tips.