Lena P:s helstekta oxfilé med krossad potatis

Lena P:s helstekta oxfilé med krossad potatis och vermouthsås

Helstekt oxfilé låter väldigt lyxigt ,-och det är det. Filén är den möraste och dyraste styckningsdetaljen på nötdjuren. Den är ganska mager vilket gör att den lätt kan bli torr. Oxfilén måste hanteras varsamt för bli så god att den motiverar sitt pris.

Ett bra sätt är att helsteka den för att på så sätt behålla vätskan i köttet och undvika att den blir torr. Bryn först filén i en stekpanna och låt den sedan gå färdigt i ugnen. I det här fallet stod ugnstemperaturen på 125 grader. eftersom det är väldigt svårt att ge en exakt tidsangivelse för hur länge den skall stå inne i ugnen så är det säkrare att använda en stektermometer och ta ut filén vid uppnådda 54 grader. Vill du ha köttet mera genomstekt så kan du istället låta den gå till 56 eller 58 grader. Sedan gäller det att inte ha för bråttom. Ta ut filén ur ugnen och låt köttet vila inslaget i aluminiumfolie i minst 15 minuter så kommer det att behålla köttsaften och bli saftigare. Lena P:s helstekta oxfilé med krossad potatis och vermouthsås är en lyxig och ganska lättlagad festrätt där du kan förebereda potatisen och såsen i förväg.

Lena P:s helstekta oxfilé med krossad potatis och vermouthsås

Ingredienser

Gör så här

Vermouthsås

Gör så här

 

Exit mobile version