En klassisk matätt för en söndagsmiddag med familjen. Jag minns morsans oxrullader i sås som vi åt i mitt barndomshem ibland. Morsan rullade in en skiva rökt skinka i rulladerna som hon sedan bräserade. Det blev saftiga goda oxrullader med sås och potatis. En söndagsmiddag som heter duga. Det här receptet är i samma anda men med en fyllning av skogschampinjoner, purjolök och Västerbottensost istället. Lövbiffsrullader med svamp och ost -perfekt söndagsmiddag.
Rullader -med fyllning efter tycke och smak
Att rulla in en god fyllning i tunna skivor av nötkött är ett utmärkt sätt att smaksätta en rätt och det finns förmodligen inga gränser för vad man kan använda som fyllning. Klassiska fyllningar är bacon, senap och vitlök. Det är även vanligt att fylla rulladerna med ost av olika slag som t.ex. färskost eller fetaost. Eller varför inte som morsan gjorde med en skiva rökt skinka.
Att välja vin till maten
Som vanligt när det gäller att välja vin till en maträtt så är det smart att både utgå från smakerna i maträtten och vilka som skall dricka det. Ju smakrikare mat desto smakrikare vin och ju vanare vindrickare desto stramare vin kan vara ett sätt att tänka. Om dina middagsgäster sällan dricker rödvin så brukar ett ganska fruktigt vin med snälla tanniner funka bäst. Om gästerna däremot är vana vindrickare så är ofta ett lite stramare vin i klassisk stil ett framgångskoncept. Mina lövbiffsrullader med svamp och ost blir en perfekt middag om du anpassar smakerna i maten och vinet till de som skall få avnjuta det hela.
Lövbiffsrullader med svamp och ost
Ingredienser
Rullader
- 8 skivor lövbiff
- 1 purjolök tunt skivad
- 250 gram skogschampinjoner skuren i små bitar
- 200 gram Västerbottensost
- smör till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- 8 tandpetare i trä
Gräddsås
- 1 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 1 oxbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk kinesisk soja
- salt och nymalen svartpeppar
- majzenaredning
Instruktioner
Rullader
- Stek champinjonerna i smör några minuter. Gå sedan i med purjolöken och stek några minuter till. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Fördela svamp/lökblandningen på lövbiffsskivorna. Hyvla över ett par skivor Västerbottensost på varje. Rulla ihop biffarna ganska stramt och fäst med en tandpetare.
- Stek rulladerna i smör i en stekpanna och lägg över dem på ett fat för varmhållning.
Gräddsås
- Bränn ur (deglacera) stekpannan med rödvinet, häll på vatten, grädde, soja, smula i buljongtärningen och låt koka ihop en liten stund. Häll i eventuell köttsaft från rulladerna.
- Red av med majzena.
- Lägg i rulladerna och låt sjuda tills de är genomvarma.
- Ta ur tandpetarna innan servering.