Nu är det dags att plocka rönnbären till julens snaps. Det kanske är lite tidigt att sätta snapsen nu men det gäller att passa på medan det finns några rönnbär kvar. Plocka av en kasse med hela klasar och lägg in påsen i frysen. Där kan den ligga tills du tycker att det är dags att hälla på spriten. Egentligen skall man vänta med att plocka tills det har varit några frostnätter eftersom rönnbären blir sötare när frosten har nupit dem. Problemet är bara att om man väntar så länge så är risken att det inte finns några kvar eftersom fåglarna är förtjusta i rönnbär. Vill du vara säker på att få några så bör du inte vänta för länge. Att frysa in dem ordentligt i frysboxen inbillar jag mig även kan vara bra ut smittspridningssynpunkt eftersom fåglarna som sagt ofta sitter i rönnen och inte bara äter av bären…
Rönnbärssnapsen har en mild beska och passar utmärkt till julbordet. Servera den väl kyld.
— RÖNNBÄRSSNAPS —
- Rönnbär som har varit frusna
- Brännvin special
- En tom och rengjord glasflaska med skruvkapsyl (vinflaska el.likn.)
- Tina rönnbären, plocka dem av klasarna och skölj dem.
- Sortera bort fula bär.
- Använd en tratt och fyll flaskan med bären.
- Häll på Brännvin special till den blir fullt.
- Ställ flaskan i rumstemperatur.
- Vänd den en gång om dagen i ca 3 veckor
- Sila från rönnbären genom ett kaffefilter.
- Späd den till angenäm styrka och smak. (jag späder den inte alls)
- Häll upp din goda rönnbärssnaps i en snygg flaska eller karaff.
Nu börjar det svåra -Att försöka att spara den till julbordet…