Picklad, eller inlagd rödlök har blivit ett populärt tillbehör. Du hittar den både på stjärnkrogar och gatukök. Den dök upp lite här och var för några år sedan och visst tänkte man att det skulle vara en kortvarig trend som så många gånger annars. Men icke, det verkar som om den picklade rödlöken är här för att stanna. Det är kanske inte så konstigt eftersom den passar i så många sammanhang. Dessutom är den både snygg, god och lättlagad. En orsak till framgången är säkert att den är så lätt att göra. Det är bara att skiva lök och koka upp en 1-2-3-lag så är det klart. Sedan skall utseendet inte underskattas. Picklad rödlök är en färgklick som ofta blir som pricken över i vid uppläggningen. Jag brukar ha picklad rödlök på korv med bröd, hamburgare, tacos och till grillat kött eller fågel m.m.
Receptet nedan är ett basrecept som självklart kan kompletteras eller skruvas åt det håll du önskar. Det finns massor av varianter med t.ex. chili, lime, rosmarin eller lagerblad. Det är bara att prova själv.
Picklad rödlök
Ingredienser
- 4 medelstora rödlökar
1-2-3 lag
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Instruktioner
- Skala löken och skiva den tunt.
- Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. (1-2-3-lag).
- Dra kastrullen av plattan, lägg i löken och låt det hela svalna.
- Löken är nu klar att serveras men håller sig utan vidare ett par veckor om du förvarar den i kylskåpet.