I Kaukasien på gränsen mellan Europa och Asien har det gjorts vin i över 8000 år. Mellan Svarta havet i väster och Kaspiska havet öster i nuvarande Georgien sträcker sig bergskedjan Kaukasus. Området anses, åtminstone med vad vi vet idag, vara vinets vagga. Här plockade man druvor från vilda druvsorter som fick jäsa och förvaras i stora lerkärl, qvevri. Vinfirman Askaneli Brothers grundades 1880 så de är i det aktuella tidsperspektivet nystartade och de producerar viner på liknande sätt som för 8000 år sedan. Rkatsiteli Qvevri -ett vin nära ursprunget.
Naturvin -vad är det
Naturvin är ett högst svävande begrepp. Det låter bra men eftersom det inte finns några certifieringar eller regler för hur ett naturvin skall produceras eller vara beskaffat så behöver det inte vara lika bra som det låter. Begreppet naturvin grundar sig i en strävan att göra viner där druvans och jordens unika egenskaper är framträdande. Detta genom att så långt det är möjligt undvika att använda kemikalier och gifter. Det är inte ovanligt att naturviner jämförs med biodynamiska viner eftersom båda produktionsmetoderna har minimal påverkan av naturen som målsättning. Dock har biodynamisk odling och vinframställning flera svårdefinierbara filosofiska infallsvinklar och metoder. Det finns en fransk märkning, Vin Méthode Nature, där man har fastslagit kriterier gällande naturviner och det lär säkert komma flera.
Rkatsiteli Qvevri -ett vin nära ursprunget
Rkatsiteli Qvevri är ett vin från Tsinandali i regionen Kakheti i sydöstra Georgien. Det är gjort på druvsorten Rkatsiteli som är en grön druva och anses vara en av de äldsta i Georgien. Druvan var en av de mest odlade under sovjettiden och användes då till allt från torra bordsviner till söta dessertviner och starkviner. Att Georgien har en gammal vinkultur märks även i att man har över 500 inhemska druvsorter. Vinodlingsarealen är ca 50 000 hektar och fördelningen är 75% gröna druvor och 25% blå. De vanligast förekommande druvsorterna är den gröna Rkatsiteli och den blå Saperavi.
Rkatsiteli Qvevri
Ingredienser
- årgång: 2018
- druvor: Rkatsiteli
- pris: 128 kr
- artnr: 2195
- volym: 750 ml
- förslutning: naturkork
- alkoholhalt: 13%
- Sockerhalt: < 3 gram/liter
- ursprung: Georgien, Kakheti Region, Tsinandali
- producent: Askaneli Brothers
- importör: AvecSweden AB
- övrigt: Vinet har jästs och lagrats i qvevri (stora lerkärI)
Instruktioner
Utseende
- Klart och rent, ljust bärnstensfärgat
Doft
- Behaglig doft av söta äpplen, honung, katrinplommon, örtkryddor och hasselnöt
Smak
- Fylligt med honung, äpple och en torr lite rosmarinsaktig smak samt en viss rökighet.
Passar till
- Smakrika fiskrätter eller välkryddad fågel och fläskkött.
Anteckning
Rkatsiteli Qvevri -ett oväntat bra vin
Jag kanske hade vissa fördomar inför provningen av det här vinet men de kom på skam. Det här är ett vin med karaktär och historia. Det är gjort på en riktigt gammal druvsort från Kaukasus och dessutom har det jästs och lagrats i en Qvevri, en sorts urgammalt lerkärl. Ett oväntat bra vin.