När man skall välja ut vad man tycker bäst om så ställs ofta frågan typ så här. -Om du bara får välja en sorts fisk att ta med dig till en öde ö, vilken väljer du då? Frågan haltar lite grand eftersom vi i det här fallet talar om att ta med fisk till en öde ö. Men du fattar var jag menar. För mig är svaret enkelt. Jag väljer rödtunga alla dagar i veckan. Rödtungan är sina blott två sidor till trots en väldigt mångsidig fisk. Den lämpar sig väl att ugnskoka hel eller i fileer, att steka med eller utan panering, hel eller i fileer. Kort sagt den är en mångsidig fisk alltså. Jag brukar ofta låta rödtungan simma i vitvinssås vilket blir en mild fiskrätt med fina smaker. Rödtungsrullader i vitvinssås med Västerbottensost.
Rödtungsrullader i vitvinssås med Västerbottensost
Portioner 4
Ingredienser
- 800 gram rödtungsfiléer delade
- 2 schalottenlökar finhackade
- 2 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 fiskbuljongstärning
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl riven Västerbottensost
- salt och nymalen vitpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Putsa bort fenkanten och dela rödtungsfiléerna på längden så att du får två smala filéer av varje. Salta och rulla ihop dem på längen. Ställ rulladerna på högkant i en smord ugnfast form.
- Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken utan att den får färg. Häll på vinet och smula i buljongtärningen, låt det koka tills ca hälften vinet kokat bort. Häll på grädde och låt såsen koka i ca tio minuter. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
- Häll såsen över rulladerna och toppa med den rivna osten. Tillaga i ugnen i ca tio minuter, tills fisken är klar.
Anteckning
Servera gärna med kokt pressad potatis och ett gott vitt vin.
Vintips
- Bourgogne Aligoté från Joseph Drouhin.