Sallad Niçoise är en sommarfavorit på balkongen och självklart dricker vi ett gott rosévin till. Det är en matig sallad och den kan innehålla många olika ingredienser. Basen när gör den är kokt potatis, kokta ägg, krispig sallad, kokta haricots vers, tomater, svarta oliver, konserverad tonfisk och sardeller. Utöver det kan jag ibland ha med paprika, kapris och annat gott som jag hittar i kylskåpet. En del har bacon i och andra föredrar färsk tonfisk. Servera salladen med ett gott bröd och ett svalt rosévin.
Sallad niçoise
Eller”la salada nissarda” som den heter på Occitanska som är ursprungsspråket i södra Frankrike. Språkets närmaste nutida släkting är katalanskan som talas i nordöstra Spanien. Maträtten var som betraktades som fattigmansmat i slutet av 1800-talet bestod ofta endast av tomater, ansjovis och olivolja. Över tid adderades flera nya ingredienser. I ett recept från 1903 i boken ”La cuisine à Nice” ingår tomater, ansjovis, kronärtskockor, olivolja, röd paprika och svarta oliver, men ingen tonfisk eller sallad. 2016 lade stjärnkocken Hélène Darroze ut ett recept på Facebook där både kokt potatis och gröna bönor ingick. Reaktionen på Facebook var snabb och hård bland fundamentalisterna. Receptet kallades ”en massaker” och en förbrytelse på de salladens gamla traditioner.