I Kalabrien, regionen som bildar den främre delen av foten på den italienska stöveln, ligger vindistriktet Cirò DOC. Här produceras det huvudsakligen rött vin på druvan Gaglioppo. Regionen Kalabrien har både i vinsammanhang och i andra avseenden blivit styvmoderligt behandlat. Det är en förhållandevis fattig region som man i de välmående regionerna i norr ofta sett som en belastning. -Ända tills de skall åka på semester. Då duger den helt plötsligt. San Francesco Cirò Rosso -spännande vin från den italienska tån.
Gaglioppo
Druvsorten Gaglioppo odlas nästan bara i Kalabrien. Det är den dominerande druvsorten i det största vindistriktet Cirò DOC där den skall ingå till minst 80% i de röda vinerna som står för över 90% av den totala vinproduktionen.
Kalabriens specialiteter
Förutom sina ciróviner är Kalabrien mest känt för sin lakrits, sin rödlök, ”cipolla Rossa”, och sin chili. Pastan heter ”fileja” och glassen ”tartufo” vilket inte har något med tryffel att göra utan är en glassbakelse med en kärna av söt frukt täckt med två sorters glass.
San Francesco Cirò Rosso Classico
Ingredienser
- årgång: 2017
- druvor: 100% Gaglioppo
- pris: 109 kr
- artnr: 72657
- volym: 750 ml
- förslutning: Naturkork
- alkoholhalt: 13%
- Lagring En kort tid i 225 liter barriquer
- ursprung: Italien, Kalabrien, Cirò
- producent: Fattoria San Francisco
- importör: Lobia AB
Instruktioner
Utseende
- Rubinröd men en aning tegeltonad kant.
Doft
- Mjukt rödbärig med toner av höst, skog och nysågat trä.
Smak
- Friskt, bärigt medelfylligt till lätt med smaker av björnbär och blåbär. Ganska lång härligt torr finish.
Passar till
- Lättare kötträtter, fågel och pasta.