Det här en kombination av två favoritråvaror. Torskrygg och spetskål. De är oerhört mångsidiga och kan anpassas i det oändliga. Torskryggen har en fin mild, inte speciellt framträdande, smak men är fenomenal på att ta till sig smaker och förädla dem. Spetskålen är som en finlemmad, lite mildare, variant av vitkålen. Den är mycket användbar och står sig nästan hur länge som helst i kylen. Torskryggen brukar jag köpa frusen i så kallade dragspelsförpackning. Det är lagom portionsbitar och en praktisk förpackning som alltid kan ligga ”standby” i frysen. Detsamma gäller spetskålen som jag oftast har ett huvud i kylen och använder det allteftersom. Nu var det dags att kombinera de båda. Torskrygg på krämig spetskålsbädd -är det gott eller?
Torskrygg på krämig spetskålsbädd
Ingredienser
- 600 gram torskrygg 4 bitar
- 200 gram naturell färskost
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- 3-4 msk finriven färsk pepparrot
- 0,5 st rivet skal av en halv citron skölj den först
- 0,5 st juice från en halv citron
- 300-400 gram strimlad spetskål
- 3 msk hackad persilja
- 3 msk ströbröd
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- fast potatis
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och sätt potatisen på kokning.
- Fräs spetskålen i olivolja i en stekpanna utan att den får färg. dra över ett par varv med svartpepparkvarnen under tiden.
- Blanda färskost, grädde, pepparrot och citronjuice samt slutligen den frästa spetskålen och bred ut det i botten av en ugnsfast form.
- Lägg på torskryggsbitarna och pensla dem med en aning olivolja så att ströet fäster.
- Blanda det rivna citronskalet med salt, persilja och ströbröd och strö blandningen över fisken.
- Ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 min. (innertemp på torskryggen 54-56 grader).
- Servera med nykokt potatis och ett riktigt gott vin.
Vintips
Den här rätten har ganska milda smaker med en återhållsam ton av pepparrot och citron vilket gör att jag föredrar ett vin som inte har fatlagrats. Fatlagrade, kraftiga viner riskerar att ”slå ihjäl” smakerna i milda maträtter. Torskrygg på krämig spetskålsbädd funkar bra med rena snygga viner som Chablis, Sancerre och torr Riesling. Eller varför inte en Bourgogne Aligoté från Joseph Drouhin?
Min egen version av Arlas recept
På Arlas hemsida finns ett recept på ugnsbakad torskrygg med pepparrotskräm. Eftersom receptet är enkelt och bra så anpassade jag det efter eget huvud och ersatte spenaten med spetskål.