Cava görs på samma sätt som Champagne men i Spanien. Métode Traditionnelle kallas metoden för framställning enligt samma metod som i Champagne men inte i Champagne. Den går ut på att man gör ett stilla vin som får jäsa en andra gång på flaska för att mogna och bilda kolsyra.
Cava -Spanskt mousserande vin
Cava kommer från Spanien och odlingsområden samt druvor är reglerade av spanska vinlagar. Cava kan produceras på flera ställen men den absoluta merparten produceras nära den lilla staden Sant Sadurní d’Anoia i Penèdes nära Barcelona.
Cava Nature
När ett mousserade vin kallas ”nature” innebär det att vinet inte har fått någon sockertillsats innan det slutgiltiga korkningen. ”Dosage” som tillsatsen kallas reglerar vilken söthetsgrad det färdiga vinet kommer att ha. En Cava nature har alltså ingen tillsats av dosage och är därmed ett torrt vin.
Utseende, doft & smak
Vinet har en ljus gul färg och ganska små bubblor. Doften är behagligt fruktig med toner av gröna äpplen, päron och en liten brödighet. Smaken är torr och frisk med inslag av päron och citrus. Självklart passar det till tapas men också till skaldjur och fisk eller som aperitif.
Vinfakta – Villarnau Brut Nature Organic
- Årgång: NV
- Druvor: Macabeo 40%, Xarel-lo 30% och Parellada 30%
- Pris: 85 kr
- Artnr: 7731
- Volym : 750 ml
- Alkohol: 12%
- Restsocker: 4 gram/liter
- Övrigt: Ekologiskt
- Lagring: 12 månader ”sur lie” (på jästfällningen)
- Ursprung: Spanien, Penèdes
- Producent: Gonzalez-Byass
Länkar