Henrik ”Bengan” Rapp är en kock som har stor erfarenhet av att laga till vänerfisk. Han jobbade år 2000-2014 på Restaurang Sjöboden i Spiken där merparten av råvarorna hämtas ur Vänern. På löjrommens dag i söndags stod Bengan och lagade en underbar fiskgryta på kajen. Han hade fullt upp och kön av provsmakare var lång. Jag lyckades få receptet av Bengan och självklart vill jag dela med mig.
Bengans Fiskgryta Spiken
Ingredienser Fiskgryta Spiken (ca 4 pers)
- 200g Gösfilé (Laxfilé går också bra)
- 200g Lakefilé (Eller annan fast vit fiskfilé)
- 2 st Morot
- 2 st Palsternacka
- 1st Fänkål
- 1 Gul lök
- 0,5g Saffran (1 kuvert)
- 1 dl Vitt vin
- 3 dl Krossade tomater
- 1 Riven vitlöksklyfta
- Dillfrö
- Salt
- Cayennepeppar
- 1,5 msk Skaldjursfond
- 3dl Vatten
- 2 dl Grädde
Gör så här
- Skär rotfrukterna i centimeterstora bitar och fräs i gryta ihop med saffran. De ska bli glansiga men inte få färg.
- Tillsätt sedan vin, krossade tomater, riven vitlök, skaldjursfond och vatten.
- Koka upp och smaka av med salt, cayennepeppar och dillfrön.
- Låt grytan puttra ca 20-30 minuter.
- Smaka av och tillsätt mera kryddor om det behövs. Den får gärna vara lite salt och het.
- Blir grytan för tjock spädes den med vatten och skaldjursfond.
- Lägg i fisken och låt sjuda i 5 minuter. Häll på grädden som avrundning
Ingredienser löjromscreme
- 1 pkt Philadelphiaost (200g)
- 1 msk Löjrom
- 1/2 Finhackad rödlök
- Stor nypa finhackad dill
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
- Blanda alla ingridedienserna med visp i en skål.
- Servera fiskgrytan i skålar eller djupa tallrikar. Toppa med löjromscreme och servera gärna med ett gott bröd till.
- Om du vill så kan du även toppa med färska skalade räkor även om de är svåra att hitta i Vänern…