Bengans ”Fiskgryta Spiken” med löjromscreme

Bengan lagar "Fiskgryta Spiken"

Henrik ”Bengan” Rapp är en kock som har stor erfarenhet av att laga till vänerfisk. Han jobbade år 2000-2014 på Restaurang Sjöboden i Spiken där merparten av råvarorna hämtas ur Vänern. På löjrommens dag i söndags stod Bengan och lagade en underbar fiskgryta på kajen. Han hade fullt upp och kön av provsmakare var lång. Jag lyckades få receptet av Bengan och självklart vill jag dela med mig.

Bengans Fiskgryta Spiken

Ingredienser Fiskgryta Spiken (ca 4 pers)

Gör så här

  1. Skär rotfrukterna i centimeterstora bitar och fräs i gryta ihop med saffran. De ska bli glansiga men inte få färg.
  2. Tillsätt sedan vin, krossade tomater, riven vitlök, skaldjursfond och vatten.
  3. Koka upp och smaka av med salt, cayennepeppar och dillfrön.
  4. Låt grytan puttra ca 20-30 minuter.
  5. Smaka av och tillsätt mera kryddor om det behövs. Den får gärna vara lite salt och het.
  6. Blir grytan för tjock spädes den med vatten och skaldjursfond.
  7. Lägg i fisken och låt sjuda i 5 minuter. Häll på grädden som avrundning

Ingredienser löjromscreme

Gör så här

  1. Blanda alla ingridedienserna med visp i en skål.

 

 

 

Exit mobile version