Att Italien bjuder på mycket gott är inte direkt någon nyhet. Bruschetta har förmodligen de flesta smakat någon gång och då säkerligen toppad på klassisk sätt med tomater. Den här bruschettan är bara en variant på samma tema men ack så gott. Bruschetta i de italienska färgerna.
Visste du förresten att det numera även går att köpa svensk buffelmozzarella? Ängsholmens Gårdsmejeri i Uppland och Öja Gårdsprodukter i Sörmland är två inhemska producenter. I radioprogrammet Meny hade man härförleden ett hörvärt program om tillverkning av buffelmozzarella på Öja Gård. Du länkas till programmet om du klickar här: ”Vattenbufflar och mozzarella i Sverige”.
Ingredienser till ca 4 pers
Bruschetta i de italienska färgerna
- Ett gott bröd
- 250 gram Buffelmozzarella
- 0,5 kruka Färsk basilika
- 1 st Chili -spansk peppar
- 2 Vitlöksklyftor
Gör så här
- Skär upp skivor av brödet och dela i lagom stora bitar
- Rosta brödet i grill/stekpannan eller i ugnen med några droppar olivolja på varje skiva.
- Skär mozzarellan i passande skivor
- Finhacka chilin.
- Strimla basilikabladen.
- Gnid de rostade brödskivorna på uppsidan, (den du lägger uppåt), med en färsk vitlöksklyfta (jag gillar att bara ha en svag vitlökssmak och är därför lite försiktig med vitlöken).
- Lägg upp brödskivorna på ett fat och fördela mozzarellan.
- Strö över hackad chili och strimlad basilika.
- Droppa lite olivolja över strax innan servering.
Serveras med ett gott vin till. Italienarna dricker gärna ett torrt vitt vin till antipasto men det går lika bra med rött. Om du inte kan välja så kan du ju prova båda delarna…