En gräddig god sås smaksatt med citron och oliver blir självklart en citrolivsås. Eller hur? Den är busenkelt att göra och passar lika bra till kycklingbrösten och lammkotletterna som till fläskfilén och ryggbiffen. Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv.
Citrolivsås är busenkelt att göra
Deglacera, koka ur, stekpannan eller göra såsen direkt. Skillnaden är allt det goda som stekningen av köttet i stekpannan har lämnat efter sig. Om du inte deglacerar stekpannan så kan du kompensera det med en buljongtärning eller en skvätt fond av samma typ som köttet du skall använda såsen till. Hönsbuljong till kycklingen, oxbuljong till ryggbiffen osv.
Urkärnade oliver är bra för tänderna
Jag brukar alltid använda urkärnade oliver till såser och grytor för att undvika dyra tandläkarräkningar för mina gäster och mig själv. Det är lätt att man av misstag sätter tänderna i en kärna om oliverna inte är urkärnade och det kan få om inte ödesdigra så i alla fall tråkiga konsekvenser.
Citrolivsås -god sås med citron och oliver
Ingredienser
- 3 finhackade vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- 1,5 dl svarta urkärnade oliver
- 0,5 citron (zest och juice från en halv citron)
- 1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond (välj sort efter köttråvaran såsen skall användas till)
- 0,5 dl hackad persilja till garnering
- 1 citron i klyftor till garnering
- olivolja att svetta vitlöken i
- salt och nymalen svartpeppar till avsmakning
Instruktioner
- Stek köttet som såsen skall vara till och lägg det åt sidan under folie.
- Svetta vitlöken i den använda stekpannan. Eventuellt med en skvätt olivolja om det behövs.
- Häll på grädden, citronjuicen, smula i buljongtärningen och koka ihop såsen några minuter. Du kan, om du vill, låta köttet gå med i såsen.
- Rör i citronzesten och oliverna.
- Garnera tallrikarna eller pannan med persilja och citronklyftor.