Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv

Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv
Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv

En gräddig god sås smaksatt med citron och oliver blir självklart en citrolivsås. Eller hur? Den är busenkelt att göra och passar lika bra till kycklingbrösten och lammkotletterna som till fläskfilén och ryggbiffen. Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv.

Citrolivsås är busenkelt att göra

Deglacera, koka ur, stekpannan eller göra såsen direkt. Skillnaden är allt det goda som stekningen av köttet i stekpannan har lämnat efter sig. Om du inte deglacerar stekpannan så kan du kompensera det med en buljongtärning eller en skvätt fond av samma typ som köttet du skall använda såsen till. Hönsbuljong till kycklingen, oxbuljong till ryggbiffen osv.

Urkärnade oliver är bra för tänderna

Jag brukar alltid använda urkärnade oliver till såser och grytor för att undvika dyra tandläkarräkningar för mina gäster och mig själv. Det är lätt att man av misstag sätter tänderna i en kärna om oliverna inte är urkärnade och det kan få om inte ödesdigra så i alla fall tråkiga konsekvenser.

Citrolivsås smakar precis som det låter -citron och oliv
Skriv ut receptet

Citrolivsås -god sås med citron och oliver

Måltid: Sås
Kök: Svenskt
Sökord: citron, Oliver
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl svarta urkärnade oliver
  • 0,5 citron (zest och juice från en halv citron)
  • 1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond (välj sort efter köttråvaran såsen skall användas till)
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering
  • 1 citron i klyftor till garnering
  • olivolja att svetta vitlöken i
  • salt och nymalen svartpeppar till avsmakning

Gör så här

  • Stek köttet som såsen skall vara till och lägg det åt sidan under folie.
  • Svetta vitlöken i den använda stekpannan. Eventuellt med en skvätt olivolja om det behövs.
  • Häll på grädden, citronjuicen, smula i buljongtärningen och koka ihop såsen några minuter. Du kan, om du vill, låta köttet gå med i såsen.
  • Rör i citronzesten och oliverna.
  • Garnera tallrikarna eller pannan med persilja och citronklyftor.

Övrigt

Om du gör såsen utan att deglacera, koka ur, pannan kan du kompensera med en extra buljongtärning eller motsvarande mängd fond.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Trackback / Pingback

  1. Rosmarinkyckling i citrolivsås -lika gott som det låter -

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*