Guacamole var det första recept jag sökte efter på Internet. Det är så länge sedan att det var ”pre-google”. Den tidens ledande sökmotor startade redan 1995 och hette ”Alta Vista”. Alta Vista avvecklades sedemera 2013 av ägaren Yahoo. Jag minns fortfarande min förvåning när jag sökte på ”guacamole” och fick 800 träffar! En del av recepten hade över 20 ingredienser varav vissa jag aldrig hade hört talas om. Dessutom minns jag att jag valde ett recept som hette ”Classic Californian Guacamole” som jag tyckte hade ett rimligt antal ingredienser. Guacamole är gott till det mesta.
Mexikansk avokadoröra
Guacamole är en mexikansk avokadoröra som är användbar i många sammanhang. Den används ofta till tacos och hamburgare, som tillbehör till grillat kött eller som den är på ett gott bröd. Den kan innehålla en mängd ingredienser men vanligast är ett grundrecept som består av avokado, lime eller citronjuice, chili, lök, vitlök och crème fraîche samt salt och peppar. Andra vanliga ingredienser är till exempel koriander, tomat och spiskummin.
Guacamole
Ingredienser
- 2 mogna avocado
- 2 msk finhackad gul lök
- 0,5 finhackad chili/spansk peppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 tsk nypressad limejuice
- 1 dl creme fraiche
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Dela avokadon, ta ur kärnorna och gröp ur fruktköttet. Lägg det i en skål och mosa lätt med en gaffel.
- Häll i limejuicen och blanda lätt så oxiderar, (mörknar), inte avokadon.
- Blanda i lök, chili och pressa i vitlöksklyftan.
- Blanda ihop alltsammans med creme fraichen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.