Vi har nästan alltid AW hemma hos oss på fredagar. Vår AW innebär att jag har planerat en drink och något att äta som vi lagar tillsammans. Vi, det är min fru Lena och jag. Jag är envåldshärskare över menyn och styr med järnhand. Så länge inte Lena är hemma vill säga. Skämt åsido, jag planerar menyn och ser till att råvarorna finns hemma. På väggen i köket hänger jag upp en ”griffeltavla” med dagens AW-meny. Lena styr alltid stegen direkt till griffelmenyn så fort hon kommer innanför dörren för se vad vår AW bjuder. Huvudrätten igår var Halloumi & baconsallad med mangold, tomater, oliver och rödlök.
AW-meny hos oss den 26 november 2021
På fredag är man ofta lite trött efter arbetsveckan så det är inte alltid man är sugen på att laga omständiga rätter. Dessutom är det mörkt och jävligt så här års så vi gör det enkelt -men självklart gott. Vår AW började med en drink med adventskänsla. Blossa Valencia Spritz med pepparkakor och ädelost. Huvudrätten var, som du säkert har förstått vid det här laget, halloumi & baconsallad med mangold, tomater, oliver och rödlök. Till dessert avnjöts en smarrig nougatbakelse från Blomdahls Café. Jag skrev nötbakelse på griffeln men jag är ju inte sämre än jag kan ändra mig om jag mot förmodan skulle ha fel 😉
Halloumi & baconsallad med mangold tomater oliver och rödlök
Ingredienser
Sallad
- 400 gram halloumiost, skivad
- 200 gram bacon, dela skivorna i lagom bitar
- 1 rödlök, tunt skivad och lagd i isvatten
- 200 gram småtomater delade
- 150 gram salladsmix, mangold, mache, rödbeta... (eller liknande)
- 1 kruka färsk oregano, plockade blad
- 100 gram svarta urkärnade oliver
Dressing
- 3 msk kallpressad rapsolja
- 2 msk olivolja
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk vitvinvinäger
- salt
Instruktioner
Dressing
- Blanda ingredienserna och smaka av med salt.
Sallad
- Stek halloumiosten i lite olivolja i en stekpanna och lägg åt sidan.
- Stek baconet krispigt och låt det rinna av på hushållspapper.
- Häll av vattnet från löken och låt den rinna av på hushållspapper.
- Blanda sallad, tomater och lök med dressingen.
- Vänd ner halloumi och bacon.
- Toppa salladen med hackade oliver och hackad oregano.
Anteckning
Äras den som äras bör
Den här Halloumi och baconsalladen är ett recept som är hämtat ur kokboken “Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk”, Norstedts förlag.