Det är härligt med sommar och härliga kvällar på altanen eller balkongen. Att laga mat tillsammans är alltid trevligt men särskilt trevligt blir det på balkongen med ett glas svalt rosévin bredvid grillen. En ljummen sommarkväll är kanske inte det rätta tillfället för haute cuisine och avancerad matlagning. Nej, det är nu som vi ägnar oss åt mera ”basic” matlagning som har sitt ursprung i människans barndom och öppen eld. Låt vara att vi på våra snart 200 000 år som ”moderna människor” har hunnit raffinera metoderna men i grund och botten är det samma sak. Istället för öppen eld så använder vi en av halva befolkningens, männen, käraste ägodel, grillen. Det är en nära nog etablerad sanning att männen står för merparten av grillningen på altaner och balkonger. Varför kan man fråga sig. Men där skiljer sig uppgifterna åt. Det verkar emellertid som att kvinnorna föredrar mera vegetarisk grillning än männen. Det beror nog på att männen kanske ännu inte har smakat på min halloumiburgare och ett glas rosé -sommar på balkongen.
Vilken grill använder du?
Från att i tidernas begynnelse ha använt den öppna elden har utvecklingen gått sakta framåt. Inte förrän i mitten av 1800-talet blev vedspisen allmänt förekommande och matlagningen skedde inte längre över öppen eld. Gasspisar och ugnar utvecklades och är fortfarande vanligt förkommande i vissa länder. Elektriciteten var naturligtvis ett teknikskifte som hette duga. Det möjliggjorde produkter som elspis och ugn, mikrovågsugn och sedermera induktionsspisar. Det är intressant att när vi nu har tillgång till alla dessa moderniteter och inte längre måste elda för att laga mat gör vi ett lappkast och tar upp de gamla metoderna. Låt vara i ny tappning. Vi grillar gärna och ofta. Både ved, kolgrillar och gasolgrillar funnits i många år. På senare har det även dykt upp hybrider mellan grillar och rökar. Undrar vad som kommer nästa gång? För kommer något, det gör det säkert.
Halloumiburgare med coleslaw avokado och picklad silverlök
Ingredienser
- 200 gram halloumiost i 4 skivor
- 2 hamburgerbröd
- 1 avokado
- 100 gram spetskål
- några grönsalladsblad (om du har i pallkragen/grönsakslandet)
- 50 gram picklad silverlök
- 0,5 dl creme fraiche
- 0,5 dl majonnäs
- 1 msk äpplecidervinäger eller vitvinsvinäger
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja till stekning
Instruktioner
- Strimla spetskål, blanda med creme fraiche, majonnäs och vinäger till en krämig coleslaw. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Skala och kärna ur avokadon. Dela i två halvor som skärs i tunna skivor.
- Rosta insidan på hamburgerbröden lätt i en torr stekpanna.
- Stek halloumiosten gyllenbrun .
- Lägg den skivade avokadon på underbrödet och tryck ut den lite.
- Lägg på en ordentlig klick med coleslaw, några grönsalladsblad och två skivor stekt halloumiost.
- Toppa med picklad silverlök och till sist överbrödet.
Anteckning
Picklad silverlök
Ingredienser
- 4 medelstora silverlökar
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 tsk senapsfrön
Instruktioner
- Skala löken och skiva den tunt.
- Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. (1-2-3-lag).
- Lägg lök och senapsfrön i en burk eller skål, slå över lagen och låt svalna.
- Löken är nu klar att serveras men håller sig utan vidare ett par veckor om du förvarar den i kylskåpet.