Site icon

Helgrillad ryggbiff med fransk potatissallad -äntligen sommar

Helgrillad ryggbiff med fransk potatissallad

Helgrillad ryggbiff med fransk potatissallad

Grillsäsongen har startat! I söndags var det Mors Dag och jag stod på altanen och helgrillade en fin ryggbiff från Duveredskött i byn Öra i andra ändan av kommunen. Det känns alltid bra att kunna köpa lokalproducerade råvaror. Särskilt när det är bra grejor. Biffen vägde 1,2 kg och jag kryddade den helt enkelt med salt, svartpeppar och lite chiliflakes. Jag brynte jag den på direktvärme på grillen och lät den sedan ligga på indirekt grillning under lock till 54°C innertemperatur. Under grillningen penslade jag med grillglaze runtom några gånger. När den önskade innertemperaturen var uppnådd fick den vila på en skärbräda en kvart innan tranchering. Helgrillad ryggbiff med fransk potatissallad -äntligen sommar.

Fransk potatissallad

En god fransk potatissallad är gott till det mesta. Den passar särskilt bra till grillade kötträtter där den bidrar med somrig fräschör. Receptet på fransk potatissallad är ingen exakt vetenskap. Utgå från fast kokt avsvalnad potatis. Det kan vara skalad potatis eller färsk potatis med skal. Har du några rädisor så tar du dem. Purjolök, schalottenlök eller rödlök går bra. Romansallad eller annan gärna lite krispig sallad är gott. Paprika, småtomater, kapris och sockerärtor kan också få åka med. Lite längre fram på säsongen har jag gärna i färska kokta haricots vers eller vaxbönor. Häll en god senapsvinägrett över hela härligheten och blanda så är det klart att servera.

Helgrillad ryggbiff med fransk potatissallad
Skriv ut

Helgrillad ryggbiff

Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Keyword Nötkött, Ryggbiff
Portioner 4
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1-1,2 kg ryggbiff i bit
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • chiliflakes

Instruktioner

  • Temperera ryggbiffen till rumstemperatur.
  • Krydda den med salt och nymalen svartpeppar samt lite chiliflakes runtom.
  • Grilla den på direkt värme tills den har fått en grillyta.
  • Pensla med glazen och vänd biffen emellanåt.
  • Grilla den på indirekt värme under lock till 54°C innertemeperatur.
  • Låt den vila minst en kvart innan du trancherar.
Skriv ut

Torbjörns grillglaze

Måltid Dressing
Kök Svenskt
Keyword Glaze, Olivolja
Portioner 0
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna.
  • Pensla på kryddat kött under grillning.

Anteckning

Den här glazen förutsätter att du har kryddat köttet.
Skriv ut

Fransk potatissallad

Portioner 4
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

Potatissallad

  • 800 gram fast potatis
  • 10 cm purjolök eller en liten rödlök finskuren/finstrimlad
  • 150 gram körsbärstomater delade
  • 0,5 gul eller röd paprika strimlad
  • 5 st rädisor skivade
  • 3 msk kapris
  • 0,5 huvud romansallad grovskuren

Instruktioner

  • Skala och koka potatisen i saltat vatten. (färskpotatis behöver inte skalas).
  • Låt potatisen svalna och dela den i lagom bitar.
  • Blanda alltihop i en stor skål, häll över vinägretten och blanda.
Skriv ut

Senapsvinägrett

Måltid Dressing
Kök Frankrike
Keyword Senap
Portioner 0
Författare Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1,5 dl olivolja
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 2 msk Vatten
  • 3 msk Fransk senap
  • 3 msk Skånsk senap
  • 2 vitlöksklyfta
  • nymalen svartpeppar
  • salt

Instruktioner

  • Blanda vätskorna och senapen i en bunke.
  • Lägg i en krossad vitlöksklyfta.
  • Smaka av med svartpeppar och salt.
  • Låt dra med vitlöken en halvtimma.
  • Ta bort vitlöken.


Exit mobile version