Site icon

Hollandaisesås -En av grundsåserna i det franska köket

Hollandaisesås -En av grunderna i det franska köket

Hollandaisesås -En av grunderna i det franska köket

Att en holländsk sås är en av grundsåserna i det franska köket låter kanske lite underligt. Hollandaisesåsen lär ha fått sitt namn av att franska hugenotter som tvingats i landsflykt till Holland och som sedan återvände till Frankrike, hade med sig receptet. Den förklaringen har dock vissa brister enligt historikerna. Såsen nämns enligt Wikipedia för första gången i ett recept från 1651. Hollandaisesås är en emulsionssås vilket innebär att den är en blandning av två vätskor som normalt sett inte blandas lätt. Smöret och vattnet/citronjucien kan med hjälp av äggulorna blandas till en smarrig hollandaisesås -En av grundsåserna i det franska köket.

Passar till mycket

Hollandaisesås passar till t.ex. nykokta primörer eller till både kokt och stekt fisk. En klassiker så här års är den färska vita sparrisen som är en av hollandaisesåsens bästa kompisar. Ägg Benedict är en annan vanlig rätt med hollandaisesås.

Hollandaisesås -En av grundsåserna i det franska köket

Ingredienser (4 port)

Gör så här

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
  2. Förbered en kastrull med sjudande vatten till vattenbad.
  3. Vispa ihop äggulorna, vattnet och 1 msk pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
  4. Ställ bunken i vattenbadet och värm såsen under vispning.
  5. Häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
  6. Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm.
  7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.

 

 

Exit mobile version