Vit sparris från Hjo med hemslagen hollandaisesås

Vit sparris från Hjo
Vit sparris från Hjo

Vit sparris från Hjo

Sparris är alltid gott och då särskilt den första vita sparrisen för säsongen. Den här gången blev den vit sparris från Norra Fågelås utanför Hjo vid Vättern.  Jag brukar servera den vita sparrisen med en god hemslagen hollandaisesås, sallad, rostat bröd och eventuellt lite bacon. Sparrisen skalas och kokas i lättsaltat vatten. Känn efter med en sticka när du tycker att den är klar. Om sparrisarna är olika tjocka så lägger du i de tjockaste först.

Den första skörden

I Hjo skördar man normalt den första vita sparrisen under första veckan i maj när marktemperaturen överstiger 12 grader. Så snart de är skördade kortas sparrisen till 22cm längd och borstas ren för att sedan packas för leverans. Testa om sparrisen är färsk genom att trycka ihop änden med fingrarna. Om det då kommer sparrissaft som luktar bra så är sparrisen färsk.

Vit sparris

Skillnaden mellan vit och grön sparris är att den vita odlas under jord och skördas när toppskottet bryter fram. Den gröna sparrisen odlas ovan jord. Båda tillhör samma art men är olika sorter med olika egenskaper. Sparris innehåller bara 17 kalorier per 100 gram och är rik på C-, och B-vitamin. Dessutom innehåller den protein, kolhydrater, kalium, kalcium, fosfor, järn och folsyra. Kina är världens största producent av sparris med över 6 miljoner ton årligen.

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*