Oavsett årstid är det alltid gott med bouillabaisse. Den har sina rötter vid den franska medelhavskusten och är därför naturligtvis van vid varmt klimat. Nu är det ju som så, att vi här uppe i höga nord mestadels har det betydligt svalare än vid medelhavet, men bouillabaissen är lika god för det. I höstrusket eller vintermörkret blir den istället en värmande, doftande och mustig fiskrätt. Att den sedan påminner om sommar och medelhav gör ju ingenting. Jädrans vad gott det är med bouillabaisse.
Soppa eller gryta?
Är boulliabaisse en soppa eller en gryta? Enligt wikipedias definition så vill jag nog klassa den som en gryta. I alla fall när jag gör den. Med glimten i ögat kan den faktiskt vara båda delar. Först äter du den som en gryta till varmrätt och nästa dag använder du det som eventuellt blir kvar som soppa till förrätt. bra vad?
Enkelt recept
Receptet nedan är enkelt att laga och jag har valt en del genvägar såsom dragspelsförpackad fisk, buljongtärningar, förkokta blåmusslor. När det gäller räkorna så är jag lite kluven eftersom jag gillar räkor men jag tycker kanske inte att de tillför speciellt mycket i bouillabaissen. Det är fullt med härliga smaker i grytan så de kommer lite på undantag.
Bouillabaisse med aioli
ingredienser (ca 8 port)
- 400 g torskrygg i tärningar (ca 3×3 cm)
- 400 g laxfilé i tärningar (ca 3×3 cm)
- 2 gula lökar -hackade
- 4 vitlöksklyftor -finhackade
- 1 fänkål -strimlad
- 1 purjolök -skivad
- 2 röd paprika -i bitar
- 3 morötter -slantade
- 800 g krossade tomater
- 6 dl torrt vitt vin
- 1 liter vatten
- 3 tärningar fiskbuljong
- 1 g saffran
- 200 g fast potatis -i lagom bitar
- 2 tsk torkad timjan
- 400 förkokta blåmusslor
- 200 g skalade räkor
- Salt och nymalen svartpeppar
- Olivolja
Aioli
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor -pressade
- 2 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsinäger
- 2-3 dl solrosolja eller rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Börja med aiolin
- Vispa ihop äggulor, med vitlöken och vitvinsvinägern.
- Tillsätt oljan, lite i taget, under ständig vispning.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Låt den stå i kylen tills serveringen.
Bouillabaisse
- Börja med att slå aiolin och låt den stå i kylen tills serveringen.
- Fräs lök, purjo, vitlök, fänkål, morötter och paprika i olivolja i en stor gryta, utan att det får färg.
- Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, buljongtärningar, saffran, timjan och potatis.
- Koka upp och låt puttra i 10 minuter.
- Lägg i de tinade musslorna och låt dem gå med ett par minuter.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg i fisktärningarna samt räkorna och dra av grytan av värmen.
- Låt stå några minuter så att fisken blir klar och servera sedan omedelbart.
- Servera tillsammans med aioli och ett gott bröd.