Visst är den svindyr men jag brukar unna mig färsk vit sparris några gånger under våren i alla fall. Sparristider, eller Spargelzeit som tyskarna säger. I år kom den första sparrisen från Holland och jag räknar med att den tyska är här inom kort men bara ett par veckor senare kan vi njuta av den svenska närodlade sparrisen. Man kan äta sparris på många olika sätt men jag vill väldigt gärna avnjuta den allra första till samman med min egen nyslagna hollandaisesås och ett gott tyskt vin. Nästan lite högtidligt. Kokt sparris med nyslagen hollandaisesås -Sparrispremiär
Längta efter sparris
Fördelen med att äta ”i säsong” är att man uppskattar det man har på tallriken mera. Att längtan är en fantastisk krydda håller säkert många med om. Detta oavsett om det gäller sparris, kräftor, surströmming, hummer, potatis, glögg eller något annat som vi inte äter eller dricker året runt. Längtan får oss att njuta mera av livet.
Vin till sparris
Som jag nämnde tidigare brukar jag välja ett tyskt vin till sparrispremiären. I år blev det Brennfleck Silvaner från Franken som fick den äran. Ett riktigt gott val till vit sparris med hollandaisesås. Vinvalet kan naturligtvis se helt annorlunda ut beroende på vad som ligger på tallriken. Till sparris med rökta eller lite kryddiga tillbehör kan ett lite rundare vin passa bättre.
kokt vit sparris
Ingredienser
- 8-12 st vit sparris (beroende på storlek)
- salt
Instruktioner
- Koka upp saltat vatten en kastrull som är tillräcklig stor för sparrisen.
- Skala sparrisen försiktigt.
- Lägg sparrisen i det kokande vattnet. De tjockaste först.
- Låt sparrisen koka försiktigt i 5-15 minuter och känn efter med en vass knivspets tvärs fibrerna om de är klara. Koktiden är beroende på hur nyskördad och hur stor den är.
- Häll av vattnet av den färdigkokta sparrisen och servera omedelbart.
Anteckning
Hollandaisesås
Ingredienser
- 4 st äggulor
- 250 gram Smör
- 3 msk vatten
- 1-2 msk nypressad citronjuice
- salt och nymalen vitpeppar
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
- Förbered en kastrull med vatten till vattenbad. (ca 75 °C)
- Vispa ihop äggulorna, vattnet och 1 msk pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
- Ställ bunken i vattenbadet och häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
- Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm för då riskerar den att skära sig. (max 55-60 °C)
- Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.