Jag har svårt att komma på en köttdetalj som är lika lättlagad och användbar som lammrostbiffen. Det är inget som behöver putsas bort. Den är bara att krydda på, bryna i stekpannan och ”skjuts in ugnen” en kort stund. När det gäller kryddningen är det naturligtvis upp till var och en men om jag får bestämma blir det salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och vitlök. Lammrostbiff -en lättlagad favorit.
Smart att laga för flera dagar
En lammrostbiff är ofta lagom stor för att räcka till två portioner. Därför är det smart att laga en extra att ha en annan dag. Jag brukar laga till två lammrostbiffar till mig och hustrun. Den första äter vi varm med goda tillbehör och den andra kall, en dag eller ett par senare, till tex en potatisgratäng eller på mackorna.
Tillbehören
Ugnsrostad klyftpotatis, smörslungade sockerärtor och paprika tillsammans med en rödvinsreduktion passade perfekt till den nylagade varma lammrostbiffen. Till den kalla blev det en färdig potatisgratäng, gröna ärtor och resten av rödvinsreduktionen som jag för övrigt kokade på en en halv flaska Beaujolais Nouveau 2023 som stod kvar i kylen sedan provningen den tredje torsdagen i november. En rödvinsreduktion noveau alltså.
Lammrostbiff
Ingredienser
- 250-300 gram lammrostbiff
- smör att bryna i
- rosmarin (Torkad eller finhackad färsk)
- timjan (Torkad eller finhackad färsk)
- 2 vitlöksklyftor
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
- Krydda lammrostbiffen och bryn den i smör tillsammans med ett par krossade vitlöksklyftor.
- Lägg lammrostbiffen i en ugnsfast form och låt den rostas i ugnen till 55-58 graders innertemperatur. Det brukar ta 15-20 min.
- Ta ut ur ugnen och låt vila i 5-10 minuter.
- Skär upp lammrostbiffen i ganska tunna skivor och servera med önskade tillbehör.
Rödvinsreduktion Nouveau
Ingredienser
- 2 schalottenlökar, skivade
- 3-4 dl Beaujolais nouveau
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 1 tärning mörk oxbuljong
- majsenaredning
- lite smör till stekning
Instruktioner
- Hetta upp en stekpanna och lägg i en liten klick smör.
- Fräs lök och tomatpure ett par minuter utan att det får färg.
- Häll på Beaujolais Nouveau, balsamvinäger, strösocker och vatten.
- Smula i buljongtärningen.
- Koka ihop såsen till ca 2/3. (ca 10-15 min)
- Sila av såsen i en kastrull och red sedan av den med majsena. Red gärna av i omgångar så den inte blir för tjock.
- (Om du inte skall använda såsen med en gång så kan du nu låta den stå och sedan värma på den)