Crémant är den franska benämningen för mousserande vin från godkända ursprungsområden, AOC (Appellation Orirgine Controllée). Beteckningen är sedan 1975 skyddad i fransk lag. Den får sedan 1992 även användas i andra länder inom EU av de producenter som uppfyller villkoren. Druvorna skall skördas för hand, och den andra jäsningen som skapar bubblorna i vinet måste ske i flaskan enligt Methode Traditionelle. Cremant måste dessutom lagras i minst 12 månader. Det enda som skiljer tillverkningsprocessen från den för Champagne är lagringstiden som måste vara 3 månader längre för Champagne. Druvorna som används till crémant varierar från distrikt till distrikt.
Druvorna i vinet är Chardonnay och Pinot Noir som även är de som odlas i Champagne. Dessutom ingår Beaujolaisdruvan Gamay och Bourgognes gröna andradruva Aligoté.
Vinet har en fin mousse, är friskt och torrt med dofter av rostat bröd, citrus och röda äpplen. Smaken är balanserad och ganska fyllig med en lite nötig eftersmak. Drick det till fisk och skaldjur eller som aperitif.
Jag provade det till halstrade pilgrimsmusslor med grön sparris, bacon och jordärtskockspuré vilket var en mycket lyckad kombination.
Vinfakta – Louis Boulliot Crémant de Bourgogne Millésime Brut
- Louis Boulliot Crémant de Bourgogne Millésime Brut (Perle Rare)
- Årgång: 2014
- Druva: 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay, 10% aligoté
- Pris: 149kr
- Artnr: 77865
- Volym : 750 ml
- Alkohol: 12%
- Restsockerhalt: 8 gram/liter
- Lagring: 24 månader på jästfällningen
- Ursprung: Frankrike, Bourgogne
- Producent: Louis Boulliot
Länkar