Goda såser till kött går det 13 på dussinet av. Det finns hur många bra recept som helst. Rödvinssåser, bearnaiser i alla varianter, reduktioner, ”-you name it”. På åttiotalet var det poppis med madeirasås och portvinssås. De var båda gjorda på söta starkviner och fick därför en söt och mustig smak. En klassisk rödvinssås är inte lika söt utan mera ren i smaken. Bearnaisesåsen behöver förmodligen ingen närmare presentation. Jag hade i stort sett bestämt mig för portvinssås till oxfilén när jag gick ner till vinkällaren för att hämta portvinet. Bredvid portvinet stod en öppnad flaska Madeira fine. Snålheten i mig försökte ta överhanden och intala mig att ta madeiran istället eftersom den ju redan var öppnad. Det var då jag fick syn på en flaska Recioto della Valpolicella som stack ut sin hals ur vinstället och liksom vinkade på mig. ”Men hallå -jag då” tyckte jag nästan att den sade vilket fick mig att inse att ”det är ju honom jag vill ha”. Så fick det bli. Ingen portvinssås eller madeirasås men väl en helt ny vänskap som var på väg att födas och jag säger bara det; reciotosås -något utöver det vanliga.
Recept på reciotosås
Då var det bara att googla efter reciotosås och se vad omvärlden hade för tips. Jag googlade på både svenska och engelska men med ett förvånansvärt magert resultat. Det verkar som jag är nästan ensam om att vilja använda reciotovin i sås. Eller också är de som gör det inte representerade på Internet vilken låter otroligt. Här nedan hittar du i alla fall mitt eget recept på reciotosås som jag är väldigt nöjd med.
Reciotovin
Recioto della Valpolicella är ett vin från Veneto norra Italien som är gjort på torkade druvor och som blir sött på grund av att jäsningen avbryts innan allt socker har omvandlats till alkohol.
Reciotosås
Ingredienser
- 2 schalottenlökar, skivade
- 50 gram bacon, tärnat
- 2,5 dl Recioto della Valpolicella
- 2 msk balsamvinäger
- 1,5 dl vatten
- 1 tärning mörk oxbuljong
- timjan ett par färska kvistar om du har annars torkad
- majsenaredning
- lite smör till stekning
- 2 msk smör att blanka av såsen med
Instruktioner
- Hetta upp en stekpanna och lägg i en liten klick smör.
- Fräs lök och bacon några minuter. Löken skall inte få färg.
- Häll på reciotovin, balsamvinäger och vatten.
- Smula i buljongtärningen och lägg i timjan.
- Låt koka ihop ca 5 minuter.
- Sila av såsen i en kastrull och red sedan av den med majsena. Red gärna av i omgångar så den inte blir för tjock.
- (Om du inte skall använda såsen med en gång så kan du nu låta den stå och sedan värma på samt blanka av den med smör alldeles innan servering)
- Blanka av med smör innan servering.
Anteckning
Länkar