Det är säsong för blomkål nu och därför sökte jag blomkålsinspiration på Internet. Jag hittade det här receptet som jag tyckte såg spännande ut och beslöt mig för att prova det. ”Roasted Cauliflower Sallad With Lemon Tahini Dressing”. Jag gillar kål i de flesta former och just blomkål är en favorit. Tahini är en sesampasta som med fördel används som smaksättare och i dressingar. Gärna tillsammans med citron. Den används ofta i Mellanöstern och Nordafrika och är en av ingredienserna till Hummus.
Det här är en jättegod sallad som kan serveras kall eller varm. Som ensamrätt med ett gott bröd till eller som ett gott tillbehör. Receptet är ganska rakt översatt med bara några små justeringar.
Rostad blomkålssallad med kikärtor och lemon-tahinidressing
Ingredienser 4 port.
- 1 Blomkålshuvud
- 1/2 Rödlök
- 2 msk Olivolja
- Salt and svartpeppar
- 2-3dl grovhackad färsk persilja
Rostade kikärtor
- ca 400 gram Konserverade kikärtor
- 1 msk Olivolja
- 1/2 tsk Rökt paprikapulver
- 1/8 tsk Cayennepeppar
- 2 st Vitlöksklyftor (Skalas och krossas lätt med ett knivblad)
- Salt and svartpeppar
Lemon tahini dressing
- 3/4 dl Sesamfrön
- 3/4 dl Vatten
- 1/2 dl Saft från citron
- 2 st Hackade vitlöksklyftor
- 1/2 tsk Spiskummin
- 1/4 tsk Cayennepeppar
- 1/4 tsk Salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Dela blomkålen i små buketter och lägg dem i en bunke.
- Skala och dela rödlöken i tunna klyftor och lägg dem också i bunken.
- Krydda med lite salt och svartpeppar samt ringla olivolja över och blanda.
- Häll ut blomkål och lök på ett bakplåtspapper i en långpanna och rosta dem i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills blomkålen har fått lite färg. Rör om då och då.
- Gör tahinidressingen medan blomkål och lök rostas i ugnen. Blanda alla ingredienserna till dressingen i en mixer. Mixa tills dressingen är slät. Förvara den i kylen tills den skall användas.
- Sila av och skölj kikärtorna.
- Rosta dem lätt i en stekpanna i ca 5 minuter, eller tills de är lite krispiga, tillsammans med olivolja, rökt paprikapulver, cayennepeppar, vitlöksklyftorna samt lite salt och svartpeppar.
- Plocka bort vitlöksklyftorna och släng dem.
- Ta bort stjälkarna från persiljebladen och hacka dem lätt.
- Lägg blomkål, lök, kikärtor och persilja i en skål, häll över dressing och blanda.
Servera salladen varm eller kall i din snyggaste skål.