Redan de gamla grekerna visste hur bra street food skall smaka. Jag vet inte om souvlaki wraps åts under antiken men det låter väl inte omöjligt. Välkryddat lammkött grillat på små spett i ett tunt bröd tillsammans med grönsaker och yoghurt, är inte direkt ”haute cuisine” eller fine dining, men kan vara fantastiskt gott. Souvlaki Wraps -Grekisk street food när den är som bäst.
Kreta ”under antiken” på 1970-talet
När hustrun och jag, i tidernas begynnelse -i slutet på 1970-talet, var på Kreta så bodde vi i en stad som var ganska ny som turistort. Rethymnon ligger på nordkusten 8 mil väster om Heraklion. Vårt hotell var så nytt att toapappershållarna skruvades upp när vi redan hade bott där ett par dagar. Nästan varje kväll när det började skymma så drog vi oss in på bakgatorna till ett litet ”hål i väggen” där man kunde köpa grymt goda souvlaki wraps för knappt några pengar alls. Souvlakimannen bakom luckan hade en liten gasolplatta där han gräddade brödet. Han tog det nygräddade brödet i ena handen kupade det lätt och lade i sallad och ett par tomatskivor. Därefter lade han i souvlaki-spettet, klämde ihop brödet och drog ut spettet. Alltihop toppades med yoghurt och lite rökt paprikapulver, slogs in i ett papper och var färdigt att äta. Härliga minnen som vi säkert delar med många andra greklandsresenärer.
Grekisk sommar i december
Det går inte riktigt att jämföra Sverige i december med Kreta i slutet av juli men mina egna souvlaki wraps som jag gjorde igår blev jättegoda. De är lite förenklade eftersom jag valde att använda vetetortillas istället för att baka grekiska pitabröd. Det var inte någon nackdel eftersom det, om jag skulle varit tvungen att baka brödet själv, inte hade blivit några souvlaki wraps. Det är inte alltid det finns tid för att baka pitabröd en onsdagkväll i december.
Souvlaki Wraps (4 pers)
Ingredienser souvlaki
- 700 g grytbitar av lamm (gärna av bog)
- 8 st vetetortillas (2 pkt)
Marinad
- 1 dl olivolja
- 3 msk pressad citron
- 3 tsk torkad oregano
- 3 msk färsk hackad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
Tzatziki
- 1/2 färsk gurka (ca 200-250 gram)
- 3 dl grekiskt yoghurt
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- Salt att smaka av med
Grönsaker
- 150 g minitomater
- 50g rödlök (en liten lök)
- 100 g röd paprika
- 1 påse krispig blandsallad
- Rökt paprikapulver att toppa tzatzikin med
Gör så här
- Lägg grytbitarna i en bunke.
- Blanda marinaden och häll den över grytbitarna och blanda ordentligt.
- Låt grytbitarna marinera så länge du hinner.
- Skala gurkan och riv den grovt på ett rivjärn. krama sedan ut så mycket vatten du kan.
- Blanda ingredienserna till tzatzikin i en bunke. Smaka av med salt och ställ den i kylen.
- Klyfta tomaterna, rödlöken samt strimla paprikan. …Och öppna salladspåsen 😉
- Värm bröden en liten stund i ugnen.
- Trä grytbitarna på små träspett och grilla dem i panna eller på grillen.
- Servera grillspetten, bröden, grönsakerna, salladen och tzatzikin var för sig antingen på bordet eller som en buffé.
- Plocka ihop din wrap och glöm inte att toppa med tzatziki och lite rökt paprikapulver som pricken över i.
Drick något gott till. Ett rustikt rödvin passar utmärkt eller en god öl om du hellre vill ha det.
- Vintips: Copertino Riserva