Vin görs oftast av vindruvor men det finns även en tradition när det gäller vin gjort på andra frukter och bär. I nuvarande Kina jäste man redan för ca 9000 år sedan ”vin” på frukt, honung och ris. De första beläggen för vindruvsvin kommer från Georgien och dateras till ca 6000 före vår tideräkning. Fruktviner är inte direkt någon nyhet alltså.
Om det skall kallas ”vin”, ”fruktvin” eller något annat lämnar jag därhän eftersom mitt blogginlägg inte handlar om det och jag räknar med att du förstår ändå.
Svenska fruktviner
Svenska fruktviner görs av tradition på frukt, bär och blommor. Vinerna har oftast gjorts för eget bruk och inte funnits till försäljning. Numera hittar vi dock en hel del fruktviner på Systembolaget. Självklart är orsaken till att vi jäser vin på frukt och bär, att vindruvor är svårodlade i vårt klimat. Det finns nu för tiden en hel del svenska vinodlingar där omständigheterna så tillåter. Att den svenska vinodlingen ökar beror på ökat intresse i kombination med härdigare druvsorter.
Mors vindruvor
De enda vindruvor jag såg växa här hemma när jag var barn var de min mor hade i nocken på växthuset för att skugga övriga växter. Jag tror att sorten hon odlade var Doktor Schmidtmans sockerdruva.
Vin från Bergslagen på listan i Lappland
Vid mitt besök i Lappländska Björkliden och Abisko nyligen hittade jag Grythyttans fruktviner på vinlistan hos Restaurang Lapporten på Hotell Fjället. Jag kunde inte motstå att prova dem och fick under överinseende av Anki och Thomas i restaurangen en genomgång av vinerna. Vinerna produceras av Grythyttan Vin som även har flera andra viner i portföljen. Jag blev positivt överraskad och tror inte att jag hade gissat att de var jästa på björksav och bär om jag inte hade vetat om det. Om man jämför med druvviner så tycker jag att vinerna är välgjorda och bra men att de kanske landar lite högt i pris för det de levererar. Detta har säkerligen sin grund i att det rör sig om en relativt liten produktion i ett högkostnadsland.
Grythyttan Björk -Utseende, doft & smak
- Färg: Klar gul färg
- Doft: Vinet doftar av honung och bröd med en och av kummin.
- Smak: Fräscht, ganska fyllig, något sötaktig smak med inslag av äpplen och citrus.
Passar till
- Det här vinet passar utmärkt till rökta rätter av både fisk och kött, asiatiskt kryddad mat och sushi.
Vinfakta – Grythyttan Björk
- Årgång: 2014
- Råvara: Björksav
- Pris: 115 kr
- Artnr: 30721
- Volym: 750 ml
- Alkohol: 14%
- Sockerhalt: 5 gram/liter
- Förslutning: Skruvkapsyl
- Ursprung: Sverige, Örebro län, Hällefors kommun
- Producent: Grythyttan Vin
Grythyttan Jakt -Utseende, doft & smak
- Färg: Klart röd färg.
- Doft: Vinet har en varm bärig och lite brödig doft med inslag av vanilj.
- Smak: Smaken är rund och bärfyllig med en viss syra från lingonen.
Passar till
- Det här vinet passar till inte för kraftigt kryddade kötträtter, fågel och vilt.
Vinfakta – Grythyttan Jakt
- Årgång: 2016
- Råvara: Blåbär och lingon
- Pris: 116 kr
- Artnr: 32900
- Volym: 750 ml
- Alkohol: 14%
- Sockerhalt: 3 gram/liter
- Förslutning: Skruvkapsyl
- Ursprung: Sverige, Örebro län, Hällefors kommun
- Producent: Grythyttan Vin
Grythyttan Hjortron -Utseende, doft & smak
- Färg: Vinet har en lite bränd gyllengul färg.
- Doft: Hjortron, bär, sötma, örtkryddor och en viss rökighet.
- Smak: Söt, ganska lätt smak som sitter i länge.
Passar till
- Det här vinet passar till bakade desserter, mögelostar och färska bär.
Vinfakta – Grythyttan Björk
- Årgång: 2016
- Råvara: Hjortron
- Pris: 173 kr
- Artnr: 12095
- Volym: 500 ml
- Alkohol: 12,5%
- Sockerhalt: 97 gram/liter
- Förslutning: Skruvkapsyl
- Ursprung: Sverige, Örebro län, Hällefors kommun
- Producent: Grythyttan Vin