I Alsace i nordöstra Frankrike bakar man tarte flambée. Det är nästan som en pizza men med ojäst deg, och crème fraiche istället för tomatsås. Tarte flambée är det franska namnet men eftersom Alsace ligger på gränsen till Tyskland så har den naturligtvis även ett tyskt namn; Flammenkuche. I pizzans hemland, Italien, kallas den för pizza bianco, vit pizza. Här kommer ett recept på tarte flambée -Vit pizza från Alsace på mitt sätt.
Jag gillar verkligen tarte flambée och pizza
Det är gott, lättlagat och man kan använda goda rester till fyllningen. Osten är den viktigaste ingrediensen för att bestämma tonen på din tarte flambée. I de flesta recept rekommenderas Gruyère men det funkar lika bra med andra ostar, bara de har goda smältegenskaper. Själv använder jag ofta Västerbottensost eller också blandar jag olika ostar. När det gäller bacon så kan du antingen lägga på baconet som det är eller också kan du försteka det lite. prova vilket du gillar bäst.
Tarte Flambée -Klar för servering
Ingredienser för 2 st tarte flambée
- 2 st (1 frp) Fontana pizzabottnar (Självklart kan du göra degen själv men jag har här valt att använda färdiga pizzabottnar)
- 2 dl Creme fraiche
- 1 Rödlök
- 100g tjock bacon (jag använder Eriksons)
- 150 g riven ost som du gillar. (blanda gärna olika sorter)
- Färsk oregano
- Ruccolasallad
Gör så här
- Strimla baconet och stek det utan att det blir för knaprigt.
- Skala och skär rödlöken klyftor som du sedan strimlar tunt.
- Riv osten
- Stryk ut creme fraichen på pizzabottnarna
- Strö över den rivna osten
- Fördela rödlök och bacon (bacon överst)
- Dra ett par drag med svartpepparkvarnen över
- Strö lite färsk oregano över
- Grädda i 230 graders ugn i ca 8 minuter
- Toppa med ruccolasallad
- Skär upp och servera.
Vintips
Till den här rätten passar det bra med ditt favoritvin, oavsett om det är vitt, rött eller rosé. Jag valde Cycliste Côte du Rhône som matchade bacon och ost på ett bra sätt.