Det är alltid lika kul att koka årets första sparris och att slå en hollandaisesås till den. Jag blir alltid lite upprymd av primörer. Oavsett om det gäller sparris, potatis, morötter eller tomater. Det är något visst med årets första. Det ger naturligtvis en extra dimension om jag har odlat dem själv men icke desto mindre är årets första -årets första. Vad gäller sparrisen ger jag mig inte på att odla den själv. Det finns det andra som gör så mycket bättre. Årets första vita sparris kommer från Vätternsparris i Norra Fågelås strax utanför Hjo. Vätternsparris i Norra Fågelås -svensk sparriskultur.
Vätternsparris i Norra Fågelås
I Norra Fågelås utanför Hjo på Vätterns västra strand odlar Bernhard och Waltraud Reckermann sin sparris. Här arrenderar de sedan år 2000 gården Prästbolet. Innan Bernhard och Waltraud kom hit odlades det potatis på den sandiga jorden. Det är bara 200 meter ner till Vättern och det ger odlingarna ett kustliknande klimat. I Westfalen i Tyskland, som Bernhard är uppvuxen i, har sparrisodlingen en stark tradition. Enligt Bernhard har numera även glädjande många svenskar anammat detta. Jag är övertygad om att jobbet de gör på Vätternsparris är starkt bidragande till det. Förutom en blygsam gårdsförsäljning så levereras deras sparris till grossister och detaljhandlare i hela landet.
Die Spargelzeit -sparrissäsongen
Die Spargelzeit som sparrissäsongen kallas i Tyskland är en viktig angelägenhet som startar i mitten av april och avslutas i slutet av juni. Under den här tiden har framför allt den vita sparrisen en särställning. Sparrisen kallas ibland ”königliche gemüse” -kungliga grönsaker i Tyskland efter det att den börjande odlas i de kungliga trädgårdarna i Europa under mitten av 1600-talet. Sparrisen, (Asparagus officinalis), odlades både av de gamla grekerna och romarna men kommer ursprungligen från Asien. Idag odlas den över hela världen och det i särklass största producentlandet är Kina.